Neposredno prije nego što je počelo njegovo suđenje, predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, podijelio je poruku na društvenoj mreži X. Ova poruka uslijedila je neposredno pred nastavak sudskog postupka u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se Dodik, zajedno sa Milošem Lukićem, vršiocem dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, suočava s optužbama za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Suđenje je zakazano za 13 sati.

Samo deset minuta prije zakazanog početka, Dodik je na svom profilu na X-u objavio da je imao razgovor s komesarom Oliverom Varheljijem. U toj objavi je istakao da je tema razgovora bila trenutna blokada evropskog puta Bosne i Hercegovine. Dodik je također izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, privatizacije svih međunarodnih instituta koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, tvrdeći da se Srbi namjerno isključuju iz svih važnih procesa odlučivanja.

Dodik je u svojoj objavi također istakao da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnoj stagnaciji. Prema njegovim riječima, to nije samo rezultat političke situacije nakon izbora, već je vanjska politika zemlje, kako on tvrdi, postala potpuno privatizovana, što dodatno paralizira zemlju. Osim toga, Dodik je optužio Ustavni sud BiH da pokušava donijeti što više odluka u što kraćem vremenskom roku, dodavši da na dnevnom redu imaju više od 100 tačaka koje pokušavaju riješiti.

Prema njegovom mišljenju, povratak Srba u Ustavni sud BiH zahtijevao bi povratak na prvobitne postavke, inače, kako kaže, Srbi se neće vratiti u taj sud. On je izrazio nezadovoljstvo ignorisanjem sistema, ističući da su mnoge prilike propuštene. Dodik je dalje kazao da je Varheljiju jasno dao do znanja da Srbi žele vidjeti plan razvoja, ali da ne namjeravaju praviti kompromise samo kako bi “Bakir Izetbegović popustio”. Dodik je oštro naglasio da ga ne zanima politika koja je, po njemu, usmjerena na udovoljavanje Izetbegoviću i muslimanima.

Na kraju, Dodik je dodao da on više ne želi biti taj koji će popuštati i da to u budućnosti neće biti slučaj. Ova izjava dolazi kao nastavak njegovih ranijih kritika na račun političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here