Tokom popodnevne molitve u petak, u džamiji u Montrealu, Kanada, došlo je do incidenta u kojem su tri osobe povrijeđene dok su pokušavale razoružati muškarca naoružanog nožem. Portparol policije Chateauguaya izjavio je da su žrtve zadobile lakše povrede, iako je jedna osoba prevezena u bolnicu, prema izvještaju Anadolije.

Incident se dogodio u Kulturnom centru Musulman, smještenom u Chateauguayu, predgrađu Montreala, gdje se tokom napada nalazilo oko 100 muškaraca, žena i djece. Prema riječima administratora centra Richida Amanea, osumnjičeni je počeo da se ponaša sumnjivo čim je ušao u džamiju, što je privuklo pažnju prisutnih. Nekoliko muškaraca je prišlo osumnjičenom i uspjelo ga obuzdati, zadobivši pri tome posjekotine po rukama, dok je jedna osoba povrijeđena po tijelu.

Uprkos ozbiljnosti situacije, Nacionalni savjet kanadskih muslimana (NCCM), najveća neprofitna organizacija muslimana u Kanadi, pozvao je zajednicu da ne donosi preuranjene zaključke. U objavi na društvenoj mreži X, NCCM je naglasio važnost čekanja na dodatne informacije, navodeći da su u kontaktu s lokalnim centrom i da će pružiti više informacija čim postanu dostupne. Također, iz NCCM-a su istaknuli da trenutno nema podataka o motivima napada i apelovali su na zajednicu da ne spekuliše dok se ne završi istraga.

Osumnjičeni, star 24 godine, uhapšen je na licu mjesta i nalazi se u pritvoru, dok ga istražitelji ispituju. Prema izjavama policije, očekuje se da će se osumnjičeni suočiti s optužbama i pojaviti se pred sudom u subotu.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here