U kasnim popodnevnim i večernjim satima, sjeverni dio Bosne i Hercegovine očekuje novi talas padavina, koji će zahvatiti veći dio zemlje. Ovaj dolazak kišnog vala donosi značajne promjene u vremenskim prilikama, posebno tokom noći i u jutarnjim satima nedjelje. Prema prognozama, najintenzivnije padavine se očekuju na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne, gdje bi kiša mogla biti obilna i neprekidna. Ostatak zemlje, uključujući Hercegovinu, očekuje manju količinu padavina, uz veće šanse za suhe intervale, posebno u južnim krajevima.

Dok će u većini nizinskih područja dominirati kiša, na višim planinskim vrhovima, posebno u centralnim i istočnim dijelovima Bosne, moguća je susnježica, a na nekim planinama je već jutros zabilježen prvi snijeg. Ovo predstavlja neobičnu pojavu za ovo doba godine, s obzirom da su padavine snijega u septembru rijetke. Planine su već zabijeljene, donoseći zimsku atmosferu usred jeseni, što ukazuje na značajan pad temperatura.

Do kraja sedmice zadržaće se neobično hladno vrijeme za ovaj period godine. Očekuje se da će dnevne temperature varirati između 8 i 12°C, dok će na jugu zemlje biti nešto toplije, ali i dalje ispod prosjeka za ovaj period. Hladnoću će dodatno pojačavati povremeno snažan sjeverni vjetar i bura, koji će puhati u većem dijelu zemlje. Posebno u sjeveroistočnim krajevima Bosne, udari vjetra bi mogli dostići olujne brzine, što će dodatno pogoršati osjećaj hladnoće.

Ovakvo nestabilno vrijeme će se, prema prognozama, zadržati i u narednoj sedmici, ali uz postepeni porast temperatura zraka. Iako će se kiša i dalje povremeno javljati, uz hladne vjetrove, očekuje se da će tokom sedmice doći do blagog otopljenja. Ipak, zimski uslovi na planinama i dalje će biti prisutni, dok će nizinski krajevi imati stabilnije vrijeme. Prema izvještaju BHmeteo, ovo hladno razdoblje je neuobičajeno za ovo doba godine, te građanima savjetuju da se pripreme za nastavak promjenjivih i hladnih vremenskih uslova.

Hvala Vam puno na čitanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here