Što se tiče pitanja o statusu žene koja obavlja ibadete poput namaza, posta i davanja sadake, ali nije pokrivena, treba imati na umu da takva osoba nije automatski izgubljena ili prokleta od Allaha dž.š. Prokletstvo može biti posljedica određenih postupaka ili stanja, ali to ne znači da je osoba trajno odbačena od Allahove milosti.

Poslanik, s.a.v.s., kaže, da će doći vrijeme kada će žene hodati pokrivene otkrivene (znači ili prozirno ili tijesno, pa su pokrivene a ustvari otkrivene), na njihovim glavama grbe poput grba deva, prokunite ih one su proklete.

Hadis ukazuje na ozbiljnost situacije kada žene neprimjereno pokrivaju svoje tijelo. To nije samo pitanje vanjskog izgleda, već i pitanje dostojanstva, poštovanja prema vlastitom tijelu i poštovanja prema Allahovim propisima. Kada se govori o prokletstvu, to se odnosi na težinu greha i ozbiljnost situacije, ali to ne znači da osoba nema mogućnost pokajanja i povratka Allahu.

Pokrivanje tijela je važan dio vjere za muslimanke, jer to odražava poštovanje prema Allahovim propisima i vlastitom dostojanstvu. Kroz pokrivanje, žena pokazuje svoju poslušnost Allahu i odražava skromnost i stidljivost u javnosti.

Važno je da se muslimani trude da žive u skladu s Allahovim propisima i da teže ka tome da se poboljšaju. Ako je osoba svjesna svog nedostatka u obavljanju propisanih djela ili u pridržavanju propisa pokrivanja, trebala bi se potruditi da to promijeni i da se poboljša u svom odnosu prema Allahovim zapovijedima.

Naša vjera nas uči da je nikada nije kasno za pokajanje i da je Allah uvijek spreman pružiti oprost onima koji ga iskreno traže. Zato se oslonimo na Njegovu milost i budimo iskreni u svojoj namjeri da se popravimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here