U svojim zapisima, Chaim Weizmann naglašava da obećanje Engleske o stvaranju nacionalne domovine za Jevreje u Palestini nije bilo samo politički čin, već je bilo duboko povezano s vjerskim osjećajima. Lord Balfour, koji je dao to obećanje, pokazao je svoje vjersko uvjerenje u Stari zavjet i želju da ispuni proročanstva iz njega, kako je istaknuto u memoarima prvog predsjednika Izraela.

Arapski komentari na ovo su bili kritični, sugerirajući da davanje nečega onome ko to ne zaslužuje nije mudro. Međutim, ti komentari nisu uzeli u obzir duboke vjerske osjećaje koji su motivirali takve akcije.

Ovo nije prvi put da su Arapi pogriješili u razumijevanju svojih protivnika i prijatelja. Proteklih decenija, Palestina je prošla kroz proces judaizacije u kojem su arapska sela uništena, životi su izgubljeni, a historijski tragovi su izbrisani. Ova naivnost Arapa pomogla je u uspostavljanju laži i poništenju istine.

Politika velikih sila često je bila naklonjena Izraelu, s retorikom koja je sugerirala da Arapi trebaju biti marginalizirani. Ipak, Arapi su često ignorisali ili nisu prepoznavali vjerske i ideološke motive iza ovih politika.

Ovaj slučaj Niksonove posjete Egiptu, gdje je izrazio želju za upotrebom atomske bombe protiv zemlje, ističe duboko ukorijenjenu mržnju prema muslimanima i želju da im se oduzme pravo na život. Iako je Nikson izrazio takve namjere, njegov doček u Egiptu od strane naivnih masa pokazuje koliko su ljudi bili zavedeni ili zanemarili realnost.

Osim političkih posljedica, ova tema ističe i kompleksnost međunarodnih odnosa i geopolitičke dinamike na Bliskom istoku. Izraelsko-palestinski sukob nije samo pitanje teritorija i nacionalne samoodređenosti, već i duboko ukorijenjenih vjerskih i etničkih tenzija.

Na kraju, ovaj slučaj nas podsjeća da je put ka miru i stabilnosti na Bliskom istoku dugotrajan i zahtijeva angažman svih relevantnih aktera, uključujući i podršku međunarodne zajednice. Bez odlučne volje za mirnim rješenjem, sukobi će nastaviti da uzrokuju patnju i razaranje za sve uključene strane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here