Zašto nemuslimani ne mogu ulaziti u Mekku i Medinu?

Prema šerijatu, nemuslimanima je zabranjen ulazak u svete gradove Mekku i Medinu. Postoji nekoliko razloga za ovu zabranu, koje ćemo objasniti u narednim tačkama.

Mjesta sa ograničenim pristupom

Kao što svaka država ima svoje zone sa ograničenim pristupom, isto tako postoje svete oblasti u islamu. Na primjer, u Indiji, čak i ako ste građanin te zemlje, nije vam dozvoljeno ulaziti u određena vojna područja. Samo pripadnici vojske ili oni koji imaju posebne dozvole mogu ulaziti u takva naselja.

Mekka i Medina kao sveti gradovi

Islam je univerzalna religija, ali sveti gradovi Mekka i Medina su kao “vojne baze” u ovom kontekstu. Samo oni koji su muslimani i koji se angažiraju u očuvanju i prakticiranju islama mogu ući u te gradove. Kao što običan građanin ne može zahtijevati ulazak u vojnu bazu, tako ni nemuslimani ne bi trebali očekivati pristup Mekki i Medini.

Usporedba sa vizama

Kada neko želi putovati u neku stranu zemlju, mora podnijeti zahtjev za vizu i ispuniti određene uvjete. Svaka država ima svoje specifične zahtjeve za izdavanje vize. Na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju vrlo stroge uvjete za izdavanje viza, posebno za stanovnike “trećeg svijeta”. Bez ispunjenja tih uvjeta, viza neće biti odobrena.

Primjer iz Singapura

Kada sam putovao u Singapur, morao sam potpisati imigracioni formular koji jasno navodi: “Za dilere drogom slijedi smrtna kazna.” Ako želim posjetiti Singapur, moram poštovati njihove zakone, bez obzira na to što možda smatram da je smrtna kazna preoštra. Tek kada prihvatim sve njihove uvjete, mogu dobiti dozvolu za ulazak.

Viza za Mekku i Medinu

Viza za ulazak u Mekku i Medinu ima jednostavan, ali važan uvjet: izgovaranje šehadeta, odnosno svjedočenja vjere. Osnovni uvjet za sve ljude na svijetu koji žele ući u ove svete gradove je da izgovore: “LA ILAHE ILLALLAH, MUHAMMEDUN RESULULLAH” – što znači “Nema božanstva osim Allaha i Muhammed je Allahov poslanik.”

Zaključak

Na ovaj način, jasno je da zabrana ulaska nemuslimanima u Mekku i Medinu nije nepravedna, već je slična pravilima koje svaka država postavlja za ulazak u svoje posebne zone. Poštivanje ovih pravila pokazuje razumijevanje i poštovanje prema svetosti ovih mjesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here