Imam Ibnul-Kajjim, rahimehullah, je rekao:

Ako neko postavi pitanje: “Koji način zarade je najbolji i najdraži Allahu Uzvišenom?” Na to možemo odgovoriti ovako:

Učenjaci imaju različita mišljenja o ovom pitanju.

Jedna grupa učenjaka smatra da je najbolja zarada ona koja se stiče trgovinom.

Druga grupa kaže da je to zarada stečena vlastitim radom (zanatom), ali zanatom koji nije pokuđen kao što je vađenje krvi (hidžama) i slično.

Treća grupa učenjaka smatra da je najbolja zarada stečena zemljoradnjom.

Svako od ovih mišljenja ima svoju snagu i temelji se na šerijatskim tekstovima ili logici.

Ipak, najvažnije mišljenje po ovom pitanju je da je najbolja zarada ona koju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sticao, a to je zarada stečena ratnim plijenom (ganimom), i onim što je dozvoljeno u šerijatu.

Ova vrsta zarade je više puta hvaljena u Kur’anu nego druge vrste zarade, i oni koji se njome bave su pohvaljeni više nego oni koji se ne bave istom. Zbog toga je Allah Uzvišeni odabrao ovu vrstu zarade za Svoje najbolje stvorenje i najodabranijeg poslanika i vjerovjesnika, što je potvrđeno u poznatom hadisu:

“Prije Kijametskog dana, poslat sam sa sabljom kako bi se obožavao samo Allah Jedini, koji nema sudruga. Moj rizk (opskrba) se nalazi ispod sjene moga koplja, i prezrenost i poniženje su određeni za onoga ko suprotno mojoj naredbi postupi.”

Ova zarada je stečena s ponosom, čašću i slamanjem Allahovih neprijatelja, i Allah ju je odredio kao najdražu zaradu, stoga nijedna druga zarada nije ravna ovoj. A Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here