Smrt u Islamu: Putovanje Duše

Smrt je neizbježan dio života i predstavlja prijelaz iz dunjaluka (ovog svijeta) u Ahiret (onaj svijet). Islam uči da je smrt samo korak u vječnom putovanju duše, koja prelazi iz fizičkog postojanja u duhovno. Smrt se ne doživljava kao kraj, već kao početak novog, vječnog života.

Koncept Smrti u Islamu

U islamu se vjeruje da je život na ovom svijetu privremen, dok je vječni život na Ahiretu stvarna destinacija svakog čovjeka. Kur’an i hadisi Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., jasno naglašavaju prolaznost dunjaluka i vječnost Ahireta. Svaka duša će okusiti smrt (Kur’an 3:185), a ono što dolazi nakon toga zavisi od naših djela na ovom svijetu.

Priprema za Smrt

Muslimani su podučeni da se pripremaju za smrt kroz ispunjavanje vjerskih dužnosti, činjenje dobrih djela, pokajanje i traženje oprosta od Allaha. Posljednji trenuci života su od posebne važnosti; vjernici se potiču da izgovaraju šehadet (svjedočenje vjere) i traže oprost za svoje grijehe.

Ukop i Dženaza

Islamski obredi za umrle uključuju gasul (pranje tijela), umotavanje u ćefine (bijele platnene tkanine) i dženazu (molitvu za mrtve). Ovi obredi naglašavaju čistoću, jednostavnost i skromnost. Nakon dženaze, tijelo se ukopava okrenuto prema Kibli (pravcu Mekke).

Život Nakon Smrti

Vjeruje se da duša nastavlja svoje putovanje u Berzah, prijelazno stanje između dunjaluka i Ahireta, gdje čeka Sudnji dan. Na Sudnjem danu, svaka duša će biti pozvana na polaganje računa za svoja djela. Oni koji su činili dobro biće nagrađeni Džennetom (Rajem), dok će oni koji su činili zlo biti kažnjeni Džehennemom (Paklom).

Obavijest o Smrti

Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je na Ahiret preselio Ale Abdijanović iz bihaćkog naselja Brekovica.

Neka mu je vječni rahmet, a porodici sabur.

Zaključak

Smrt u islamu nije kraj, već transformacija. Ona predstavlja prijelaz iz jednog oblika postojanja u drugi, a vjernici se potiču da se pripremaju za ovaj trenutak kroz vjeru, dobra djela i pokajanje. Svaka smrt je podsjetnik na prolaznost života i važnost pripreme za vječnost koja dolazi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here