Priča o ahbabu koji je pronašao auto samo dan nakon prijave krađe

Nedavno je jednom mom prijatelju, koji je poznat po svojoj pobožnosti i dobrom karakteru, ukraden automobil. On je ovu situaciju prihvatio mirno, zahvaljujući Allahu na svakoj situaciji, bez obzira na to što nije bio imućan. Umjesto da odmah krene u potragu za vozilom, odlučio je ostaviti svoju brigu Allahu, govoreći: “Ako Allah hoće, lako će mi vratiti auto ili mi nadoknaditi gubitak.”

Nakon što je prijavio krađu, vratio se kući. Sutradan je dobio savjet od poznanika da pregleda područje u krugu od jednog kilometra od mjesta gdje je auto nestalo, jer lopovi često ostave ukradena vozila u blizini kako bi ih kasnije preuzeli.

“Kad sam čuo ovaj savjet, čvrsto vjerujući u Allahovu moć, dao sam sadaku s namjerom da mi se auto vrati. Krenuo sam pretraživati svaki ugao ulica u tom krugu.” Nakon sat vremena pretraživanja, pronašao je svoje auto parkirano vrlo blizu mjesta odakle je ukradeno!

Pitao sam ga šta je naučio iz ovog iskušenja. Odgovorio mi je: “Znam tačno zašto me ovo zadesilo, i to će ostati između mene i Allaha. Kroz ovo sam iskušenje spoznao koliko je Allah Silan, a da nije upotrijebio nimalo sile!” Subhanallah!

Dok mi je pričao ovu priču, divio sam se njegovom povjerenju u Allaha. To je suština vjere – spoznati da si nemoćni rob koji ima Svemogućeg Gospodara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here