Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da SNSD Milorada Dodika želi pokrenuti proceduru promjene imena Srebrenice, prvi čovjek ove lokalne zajednice, Mladen Grujičić, podržao je tu ideju. Majke Srebrenice jasno poručuju da se to mora zaustaviti.

Majke Srebrenice uputile su jasan poziv međunarodnim zvaničnicima da zaustave vladajuće strukture u bh. entitetu Republika Srpska. “Negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja čak i da mijenjaju imena mjesta gdje su izvršili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava,” istaknuto je u njihovom saopštenju. “Nakon što su promijenili imena ulica, škola, gradova i proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks Bosanski, uključujući i Bosanski jezik, ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banjaluku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od Bosne i Hercegovine i njegovu imaginarnu državu – Dodikovo.”

“Na njihovu žalost njihove zločine i zločinačke planove presudili su UN Sudovi MKSJ i Sud Pravde i zabilježili i imena stratišta. Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu,” naveli su u saopštenju.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je za beogradsku TV Happy u četvrtak, 30. maja, a kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, da u Srebrenici 11. jula “niko nije poginuo, niko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog.” Dodik je dodao: “Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti.”

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here