Narodna skupština Slovenije danas je na vanrednoj sjednici podržala odluku Vlade da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Od prisutnih 53 poslanika, 52 su glasala za priznanje, dok nijedan nije bio protiv.

Opozicija je opstruirala vanrednu sjednicu Narodne skupštine.

Time je Slovenija postala 147. članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Palestinu. Poslanici i premijer Robert Golob iznijeli su argumente u prilog priznanju, naglašavajući da bi ovo priznanje dalo novi zamah mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, ojačalo umjerene snage i među Izraelcima i među Palestincima, ispravilo historijsku nepravdu prema Palestincima i potaknulo nastavak reformi Palestinske uprave, prenosi Siol.net.

Premijer Robert Golob je, obrazlažući prijedlog, istakao da priznanje Palestine nije slučajno niti motivisano “predizbornom aritmetikom”. Opoziciona stranka NSi je na početku rasprave tvrdila da je priznanje Palestine predizborni potez vladine koalicije pred evropske izbore, ali je najavila da neće glasati protiv.

Međutim, stvari su se zakomplikovale kada je SDS neposredno prije početka sjednice povukao prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine, koji su podnijeli u ponedjeljak. Na sjednici su podnijeli novi prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, nakon čega su njihovi poslanici napustili sjednicu. Zbog novog prijedloga prekinuta je sjednica Narodne skupštine i sazvana sjednica skupštinskog odbora za vanjsku politiku o prijedlogu SDS-a za raspisivanje konsultativnog referenduma.

Na vanrednoj sjednici Narodne skupštine, svih 52 prisutna poslanika odbacila su prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma. Predsjednik SDS-a, Janez Janša, izjavio je da prijedlogom za konsultativni referendum Vladi daju vrijeme za razmišljanje.

Prijedlog za konsultativni referendum odlaže odluku za 30 dana – rekao je Janša u vezi s navodnom namjerom koalicije da ipak održi glasanje u Narodnoj skupštini.
Predsjednica Narodne skupštine, Urška Klakočar Zupančič, naglasila je da nijedna država do sada nije raspisala referendum o priznanju druge države, što je politički čin. Najavila je i da neće dozvoliti zloupotrebu poslovnika, što je, prema njenom mišljenju, potez SDS-a.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here