Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija on je ustvrdio da je razumio da se radi o pokušaju nametanja kolektivne krivice srpskom narodu.

  • Apsolutno se ne slažem sa onima koji bi pripisali krivicu za zločin genocida cijelom jednom narodu. Kolektivno kažnjavanje nikada nije bilo dio naših vrijednosti, niti će ikada biti. Ne smatram da stigmatiziranje srpskog naroda kolektivnom krivicom predstavlja održiv izbor. Ne smatram da to doprinosi prevladavanju horora balkanskih ratova. Naprotiv! – rekao je Varhely, kadar stranke Fidesz Viktora Orbana, prenosi Politicki.ba.

On je dalje kazao da “mi znamo ko je počinio zločine protiv čovječnosti”.

  • Ti ljudi moraju se smatrati odgovornim za svoje akcije. To mi znamo, jer postoje presude koje se trebaju provoditi. A već smo vidjeli gdje osjećaj kolektivne krivice vodi. Stoga, smatram – kada govorimo o Srebrenici – trebamo se sjećati žrtava, trebamo se sjećati šta se dogodilo. Ali, ne trebamo proizvoditi kolektivnu krivicu za cijeli jedan narod – naveo je.

Njegov istup, ipak, nije preveliko iznenađenje.

Evropski parlament svojevremeno je zahtijevao njegovu smjenu i pokretanje istrage zbog optužbi da je previše blizak režimu Aleksandra Vučića.

U nacrtu rezolucije, čiji tekst još uvijek nije finaliziran, niti jednim slovom, a kamoli riječju ne implicira se kolektivna odgovornost Srba, Srbije, entiteta Rs…

Oni se uopće ni ne pominju u nacrtu dokumenta Ujedinjenih nacija, piše Politicki.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here