Radio stanica VIKOM iz Bosanske Gradiške, koja se nalazi u entitetu Republika Srpska Bosne i Hercegovine, nedavno je emitirala pjesmu koja sadrži izuzetno uvredljive elemente usmjerene protiv Bošnjaka.

Ova pjesma sadrži vrijeđanje islama kao religije, glorificiranje ratnih zločinaca te pozive na progon Bošnjaka, što je izazvalo opravdanu zabrinutost i negodovanje u javnosti.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji jasno pokazuje da je ova kontroverzna pjesma emitirana na frekvenciji 91.1 MHz, uz naznaku da je riječ o Radio VIKOM-u. Ovakvo ponašanje predstavlja ozbiljno kršenje medijskih standarda i moralnih vrijednosti te bi trebalo biti podvrgnuto adekvatnim sankcijama i javnoj osudi.

Grupa pod nazivom Dinarska Rock divizija izvela je spornu pjesmu koja dijeli naziv s poznatom četničkom formacijom Dinarska divizija, koju je predvodio kontroverzni vojvoda Momčilo Đujić.

Ova pjesma nosi zastrašujuću poruku koja prelazi granice običnog govora mržnje i ulazi u domen potencijalnog krivičnog djela. Izrazi i poruke u pjesmi mogu se tumačiti kao podsticanje nacionalne, rasne i druge netrpeljivosti, što zahtijeva hitnu reakciju regulatornih tijela za medije poput Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i nadležnih tužilaštava.

Važno je da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje ovakvog sadržaja i osiguralo poštovanje zakonskih normi i vrijednosti zajednice piše radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here