Mužjak deve, prilikom parenja, izuzetno je diskretan i povlači se u skrovita mjesta daleko od ljudskih pogleda. Ako ga neko vidi dok to radi, zaustavlja se i spušta glavu na zemlju. Da li je moguće da ovaj mužjak osjeća stid?

U pčelinjem društvu, pčele se bore do posljednje jedinke kada su u ratu sa osama. Ko ih je naučio takvoj hrabrosti i spremnosti na žrtvu za zajednicu? Kada pčele radilice odaberu larvu među radilicama, pretvaraju je u maticu i hrane je isključivo matičnim mlečom, postavljajući je za kraljicu. Odakle pčele znaju za takav složeni sistem upravljanja?

Termiti grade klimatizovane kuće s otvorima za ulazak hladnog i izlazak toplog vazduha. Ko ih je podučio zakonima konvekcije vazduha? Komarci polažu jaja u močvare i stvaraju kese koje plutaju po vodi. Kako su naučili principe Arhimedovog zakona uzgona?

Biljka aloe vera, iako nije životinja i nema instinkt kao životinje, skladišti vodu u svojim mesnatim listovima da bi preživela sušu. Ko ju je naučio toj strategiji preživljavanja? Pustinjsko drveće oprema svoje seme krilima koja omogućavaju da otplovi na velike udaljenosti u potrazi za boljim uslovima za klijanje.

“Buba bombarder” koristi zapaljive gasove koje ispaljuje kroz dve “izduvne cevi” na svom repu, stvarajući eksplozivni prasak i ispaljujući vreli, otrovni mlaz na svoje neprijatelje. Ko ju je naučio ovakvom sofisticiranom načinu odbrane? Crvi se prilagođavaju boji svoje okoline kako bi se sakrili, dok svici svetle noću da privuku komarce koje potom jedu. Osa paralizuje svoju žrtvu ubodom u nervni centar i odnosi je u svoje gnezdo kao hranu za svoje potomstvo. Ko je osama dao znanje o hirurgiji i anatomiji nervnog sistema?

Sve ove životinje i insekti poseduju neverovatna znanja i sposobnosti. Ko ih je podučio mudrosti, nauci, medicini, etici i politici? Zašto sumnjamo kada Kur’an kaže da ih je Allah podučio?

Odakle ovim bićima tako kompleksna znanja i sistemi ako ih Allah nije stvorio? Šta je instinkt, ako ne znanje usađeno rođenjem, znanje koje je dao Uzvišeni Stvoritelj? Kur’an kaže: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!'” (En-Nahl, 68-69.)

Kada čitamo da mravi govore, kao što se navodi u ajetu: “I kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: ‘O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete!'” (En-Neml, 18.), zašto sumnjamo u to?

Kako je moguće da hiljade mrava rasporede poslove i učestvuju u složenim društvenim aktivnostima bez ljudskog jezika i sredstava za komunikaciju? Zašto mislimo da ne postoji drugi jezik osim našeg, ljudskog jezika i pisma?

Zaboravljamo da je naše znanje samo kap u moru Njegovog apsolutnog znanja, dašak Njegovog nadahnuća. Slavljen neka je Allah, najlepši Stvoritelj!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here