Izbor imena za novorođenče često predstavlja zabavan, ali istovremeno i odgovoran zadatak za buduće roditelje. Svjesni su oni važnosti tog čina, razumijevajući da će ime pratiti njihovo dijete kroz cijeli život i biti jedan od načina kojim će se ono izdvajati od drugih.

U suvremenom društvu primjećuje se neprestana promjena trendova u imenovanju djece. Danas su posebno popularna kratka i neobična imena za djevojčice, često s nekonvencionalnim značenjima.

Iako su neki roditelji privrženi klasičnim i tradicionalnim imenima koja su prenosila vijekovnu baštinu, primjećuje se sve veća popularnost imena arapskog porijekla u Srbiji. Ova imena često nose duboka značenja i odražavaju raznovrsnost i otvorenost prema različitim kulturama i tradicijama.

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju djevojčicama u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja:

Sara
Ime Sara potiče od riječi “sarai”, što znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom jeziku, ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Iako je Sara popularna kako kod hrišćana tako i kod muslimana, u posljednjih nekoliko godina ime Sara bilo je među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

 

EMA

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke riječi “ermen”, što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime zaista je prelijepo za dijete.

 

HANA

Hana, ime arapskog porijekla, nosi duboko značenje razumijevanja i mudrosti, te se često povezuje s iskusnim i pametnim ženama. Postoji i predivna priča koja govori o nastanku ovog imena od biljke “kane” (hannan), što simbolizuje milost. Hana se pojavljuje u različitim oblicima u mnogim jezicima, a među najčešćima su Hana, Hanna i Hannah. U prvom dijelu 20. vijeka, ovo ime je bilo relativno popularno u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, posebno u Njemačkoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here