Najmanje 140 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznaje palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju. Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Španija, Norveška i Irska formalno su priznale državu Palestinu danas uprkos stava Izraela koji je osudio ovu namjeru, prenose svjetski mediji.

Portparolka vlade Pilar Alegria je rekla da je vlada “usvojila važnu odluku o priznavanju palestinske države“, koja je imala “jedan cilj: pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir“.

Vlada Irske je također saopštila da je priznala Palestinu.

“Vlada priznaje Palestinu kao suverenu i nezavisnu državu i složila se da uspostavi pune diplomatske odnose između Dablina i Ramale,“ navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će biti uspostavljena ambasada Irske u Državi Palestini i imenovan ambasador.

AFP izvještava da je norveška vlada također formalno priznala palestinsku državu.

“Norveška je bila jedan od najvatrenijih branitelja palestinske države više od 30 godina,“ rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide.

Premda je deklaracija triju zemalja uglavnom simbolična, one se nadaju da će potaknuti druge zemlje Evropske unije da slijede njihov primjer.

Španija i Irska bit će najveće i politički najutjecajnije zemlje u 27-članom bloku, koje će priznati palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Najmanje 140 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznaje palestinsku državu, uključujući većinu globalnog juga, Rusiju, Kinu i Indiju.

Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su proteklih mjeseci da bi mogle slijediti njihov primjer.

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je da će Slovenska vlada u četvrtak odlučivati o priznanju palestinske države, nakon čega će odluka biti upućena Parlamentu na konačno odobrenje.

Međutim, Francuska je rekla da sada nije vrijeme za priznavanje palestinske državnosti, dok se Njemačka pridružila najvjernijem savezniku Izraela, Sjedinjenim Američkim Državama, u odbijanju jednostranog pristupa, insistirajući na tome da se dvodržavno rješenje može postići samo kroz dijalog.

(DEPO PORTAL/jk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here