Bez obzira na brojna upozorenja iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema predsjedniku entiteta Republike Srpske, Miloradu Dodiku, da “razdruživanje” znači kraj ovog bh. entiteta, on se ne zaustavlja i nastavlja s ovom najavom. Dodik ne shvata ozbiljno ni nakon upozorenja Američke ambasade da RS bez BiH ne može postojati, odnosno, da razdruživanje znači i njen kraj, kao i to da on šteti samo ovom bh. entitetu svojom retorikom.

Dodik je najavio da će do kraja maja, partnerima iz FBiH ponuditi, kako ga je on nazvao, “sporazum o razdruživanju”. “Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke,” rekao je Dodik podsjećajući da će RS uputiti sporazum o razdruživanju, piše RTRS. Nastavio je dalje sa svojom retorikom pa je kao i obično vrijeđao svoje kolege iz Sarajeva nazivajući ih miljenicima Amerike.

“Crna lista i plate u kovertama”

“Ali oni ne znaju da je u svijetu promijenjen odnos snaga. Činjenica da Amerikanci uvode sankcije RS pokazuje da smo mi neki faktor,” dodao je Dodik koji se godinama nalazi na crnoj listi SAD-a kao i njegova djeca i pojedini bliski saradnici. Upravo zbog te crne liste kojom su se toliko hvalili što su na njoj, počeli su osjećati i posljedice, a jedna od onih koja im trenutno najviše zadaje probleme jeste isplata plata. S obzirom na to da su mnogi od njih zbog sankcija bez tekućih računa, Vlada RS je odlučila reagovati i ozakoniti plate u kovertama.

Međutim, iz Amerike je ubrzo stigao odgovor pa su tako zaprijetili novim crnim listama zbog najava ovog zakona.

Uprkos tome, Dodik je opet iskoristio priliku da uputi uvrede na račun države BiH. “Odnosi u BiH nikad nisu bili gori. Po svemu bi bilo normalno da ta zemlja ne postoji, to je karikatura,” poručio je Dodik upravo za zemlju u kojoj godinama egzistira i zarađuje platu kao i njegovi najbliži saradnici koji se služe njegovom retorikom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here