IUS profesor Jahja Muhasilović iznio je svoje mišljenje o nedavnom svesrpskom saboru, ističući da je Srbija, usvajanjem deklaracije na tom skupu, pružila dovoljno materijala Vijeću za implementaciju mira da riješi taj problem. Smatra da je krajnje vrijeme da se uhapsi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Muhasilović je na sesiji Kruga 99 naglasio da iako taj sabor možda nije imao veliku podršku, ne smije se zanemariti njegovo značenje. Izrazio je zabrinutost zbog deklaracije koja poziva na zaustavljanje politike asimilacije Srba u susjednim državama, tvrdeći da podsjeća na stavove Srpske akademije nauka i umjetnosti prije agresije na BiH.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, podržao je ideju okupljanja političkih demokratskih snaga, NVO-a, aktivista, pojedinaca, intelektualaca i medija kako bi se zaustavile ideje iznesene na svesrpskom saboru. Kulenović smatra potrebnim definiranje novog srpskog ekspanzionizma i osudi bilo kakve obnove nasilja na području Balkana. Istaknuo je da Vijeće za implementaciju mira treba odbaciti urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te je naglasio potrebu za održavanjem mitinga za nezavisnu BiH.

radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here