Šejtan me nagovarao pa sam tu i tamo pogledao njen profil, na kojem sam vidio da se odala uživanju na dunjaluku. Malo sam bio shrvan. U tom kratkom vremenu ona je počela vezu sa drugim i to druge vjere, i kad sam vidio slike i razmjenu riječi ljubavi, to me, tako mi Allaha, slomilo. Nikad u životu nisam osjetio takvu bol…

U našim životima smjenjuju se stanja tuge, očaja i radosti. Ponekad prolazimo kroz takve situacije nesvjesno, sve do jednog trenutka kada doživimo prelazak iz očaja u sreću. Tako sam i ja jednog dana doživio takvu promjenu. Čitao sam na vašem portalu ili negdje drugdje o dovi i tome kako ljudima pomaže, pa sam i ja poželio da mi se nešto slično desi, te sam se posvetio dovi.

Dvije situacije u mom životu sigurno su rezultat uslišane dove, hvala Allahu. Prva je bila kada sam se vratio vjeri i želio da se oženim, ali bez haram veze. Mojim roditeljima, koji ne prakticiraju islam, nije se svidjela ideja o svatovima bez muzike i alkohola.

Oni su kategorično odbili moje zahtjeve, tačnije muziku su mogli izostaviti, ali bez alkohola nije bilo šanse, jer skoro sva moja familija i komšiluk redovno ga konzumiraju. Živeći sa roditeljima, danima sam ih molio da ne piju alkohol tog dana, ali bez uspjeha. Bio sam shrvan.

Svaki razgovor o tome završavao bi svađom. Situacija je eskalirala do te mjere da sam rekao da ne želim nikoga na svadbi. Tako je i bilo, nisam nikoga zvao i rekao sam svim komšijama da ne dolaze ako žele piti.

Međutim, ismijali su me, rekavši da dolaze u kuću mog oca, a ne moju. Svaki put bi me porodica napala, dolazilo bi do svađa, nisam znao šta da radim. Plakao sam i dovio, pa mi je jednom prilikom naš glavni imam rekao da samo padnem na sedždu i iskreno molim svog Gospodara.

Faktički je bilo nemoguće da se alkohol izostavi, jer u kući mog oca uvijek ima alkohola. Tu noć prije svadbe klanjao sam dva rekata i zaplakao na sedždi, moleći Allaha da bude ono što je On zadovoljan. Kad sam se probudio, mama mi je rekla da će ovaj put ispoštovati moje želje, ali da ne očekujem da ću im zapovijedati ubuduće. Allah je dao da se i nekoliko dana poslije svadbe alkohol nije pio. Došli su komšije i familija, ali niko nije okusio ni trunke alkohola. Subhanallah! Koja blagodat, zar ne?

Druga situacija desila se kad sam se razveo od supruge zbog vjere, jer ona nije prakticirala islam, i došlo je do problema. Radio sam u Egiptu, dobio posao iznenada. Razveo sam se i otišao u Egipat. Šejtan me nagovarao da pogledam njen profil, gdje sam vidio da uživa na dunjaluku i da je u vezi s drugim, druge vjere.

To me slomilo. Bio sam u stanju koje se ne može opisati, volio sam je i planirao sve s njom. Plakao sam te noći, bio sam shrvan. Na jednoj islamskoj stranici našao sam dovu Junusa, alejhis-selam, i obratio se Gospodaru: “La ilahe illa ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin! – Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, ja sam se zaista ogriješio prema sebi!” Zaspao sam slomljen.

Probudio sam se kao nova osoba, sretan kao nikad prije. Taj osjećaj sreće i zadovoljstva traje i danas. Što se tiče te žene, molim Allaha da je uputi! Danas, kad razmišljam o tome, pitam se kako je moguće zaspati u suzama, a probuditi se sretan. Nisam to tek tako ostavio, samo sam se obratio Allahu dovom i desilo se! Izgubio sam nešto što mi je bilo sve, ali dobio puno više. Subhanallah, sedžda, namaz, Kur’an i dova su zaista prelijepi.

Dragi moji, dovite svome Gospodaru i nećete ostati nesretni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here