Rolerkoster izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika. Od otcjepljenja, uslovljavanja ostanka u BiH rezolucijom o Srebrenici do veoma zapaljive izjave da “pred Srbima predstoji još jedna borba za slobodu – slobodu od BiH”. Isti dan Dodik je rekao da će razgovarati sa koalicionim partnerima, ali ne zna o čemu.

 

Kada ispune ono o čemu smo se dogovorili, poput raspodjele sredstava od akciza, onda možemo razgovarati i o budžetu. Prije toga ne, ispalio je Dodik.
Ja sam optimista jer pogledajte ko je 1946. mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata, poručuje Schmidt

On je rekao da su više puta prolongirani i termini za razgovor o Ustavnom sudu BiH, što oni drugi ponovo ne žele da stave na dnevni red, te naglasio da je neophodno završiti priču o Sudu BiH i tome da važe samo zakoni koje donose zakonodavni organi u BiH, a ne neki drugi.

Lideri trojke su ti koji uvijek pozivaju na razgovore i kompromise. Evropske poruke su jasne: Posao i pregovori se moraju nastaviti, piše Oslobodjenje.ba. Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu je na konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji rekao da se pita da li su svi u pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti!?

Ujedinjenih evropskih država, za koje je ideju dao Winston Churchill 1946, danas je više. Samo, to su države u kojima vidimo da su građani na čelu. Oni dobijaju svoje pravo i poziciju u Vijeću Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Vijeće Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ponekad se pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva. Uradimo to konstruktivno, u smislu naroda i nediskriminacije, istakao je on.
Dodao je da se nikada ne treba precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji.

Bilo je ljudi koji su rekli idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta, pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bismo trebali precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji. Vrlo je malo onih koji se probijaju kao Winston Churchill. Ne bih da poredim gospodina Dodika sa državnikom Winstonom Churchillom, zaključio je Schmidt.
Govoreći o odnosima unutar državne koalicije, državni zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da razgovori nemaju alternativu.

– Događa se komunikacija koja bi mogla rezultirati novim sastankom. Naša stranka je uložila puno da bismo došli do odluke o otvaranju pregovora sa EU. Datum ne možemo dobiti dok ne riješimo Zakon o Sudu BiH, ali i neke druge, kaže Kojović.

Njegova kolegica Sabina Ćudić bila je oštrija.

Neka Dodik zna da će uvijek biti Srba na strani jedinstvene i ravnopravne BiH, kao što ih je uvijek i bilo, poručuje Stojanović

– Na dan kada se pretvaraju da slave pobjedu nad fašizmom, istovremeno akteri poput Dodika negiraju genocid. Sasvim je jasno da Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju. Sve što je vlast postigla, postigla je uprkos Miloradu Dodiku, a ne sa Miloradom Dodikom, zaključila je Ćudić.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH iz SDP-a, kaže da nije uključen u sastanke, ali da, što se tiče samog funkcionisanja Vijeća ministara, nema nikakvih problema kada je koalicija u pitanju.

– Evo i danas imamo vanrednu sjednicu oko glasanja za Evropski parlament Hrvatske. Ne osjetimo i nema naznaka da je kriza, ističe Helez.

Kada su u pitanju izjave Milorada Dodika, Helez kaže da ih je više neozbiljno i komentarisati.

– Dvadeset godina istu priču priča. Ni milimetar se nije pomakao, a ništa se promijenilo nije. Njemu više ne vjeruju ni ukućani, a kamoli neko drugi. Jedna te ista priča, razdružiće se, otići će, a nema gdje. Kako će? Nemoguća misija. Ustav ne ostavlja ni milimetra prostora da se bilo šta uradi, tako da je to prazna priča. Neko to možda voli čuti, ali od toga u konačnici nema ništa, ističe Helez.

Njegov stranački kolega Igor Stojanović očekuje da će do sastanka doći u narednom periodu. A na priče o razdruživanju odgovara riječima da borba za BiH nikad nije ni prestala.

Podsjećamo, Milorad Dodik je u zvaničnom govoru povodom Dana pobjede nad fašizmom poručio: “Muslimani, kao zajednica u Republici Srpskoj, imaju pravo da se osjećaju slobodno i svoji na svome, da upražnjavaju vjeru u vjerskim objektima. Ali, to ne znači da mislim da je BiH dobra za nas. Mislim da Srbima predstoji još jedna borba za slobodu – slobodu od BiH”.

On je konstatovao da 30 godina od pokušaja da se napravi neki održiv model – BiH nije uspjela.

Profesor Esad Bajtal upozorava na činjenicu da se zapaljiva retorika može rasplamsati.

– On, prije svega, kao Milorad Dodik ne može da se dogovori sam sa sobom. Milorad i Dodik se ne mogu dogovoriti. Milorad kaže danas jedno, sutra drugo, može čak negirati i ono što je danas govorio ili prepraviti, smatra Bajtal i dodaje da takva vatra, koju Dodik zagovara i najavljuje, neće ostati na svom ognjištu.

– Ukoliko bi je uspio zapaliti, ona bi se širila možda mnogo šire nego devedesetih godina. A on to radi, kaže Bajtal.

Smatra da nije potrebna paralela između zapaljivih govora Slobodana Miloševića i Milorada Dodika. Suština je ista.

– To je jedna ista matrica, potpuno nepromijenjena, matrica koja nije uspjela ratom da napravi ono što je planirala, ideološka matrica. I sad poslije rata pokušava svim drugim sredstvima, jer očito nema snage za rat, pa pokušava tako sofisticirano, smatra Bajtal.

Evropski lideri pozivaju BiH da radi svoj posao. Prostora za čekanje više nema. Donošenje zakona jeste posao izabranih lidera, održavanje sastanaka, sjednica. S druge strane, svi su saglasni da zapaljiva retorika može biti opasna.

GODINE VRIJEĐANJA

– Međunarodna zajednica, također, ima svoje strukture ovdje, sve to dobro prati i dobro zna šta to znači, pa zna i za mogućnost da se možda iznutra ne može djelovati. Sama je sebe davno obavezala Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je ovo antidejtonsko djelovanje, da reaguje u ovakvim situacijama, smatra Bajtal.

Postavlja pitanje zašto oni njega tolerišu već punih 15-20 godina, zašto sve to gledaju, kako vrijeđa građane, kako vrijeđa njih, kako diže tenzije, kako prijeti, kako se antidejtonski ponaša?

– To je ono što, moram priznati, ne razumijem, govori Bajtal.

Posljednji sastanak predstavnika državne koalicije održan je u Istočnom Sarajevu 17. aprila. Od tada do danas stvoren je veliki jaz između koalicionih partnera. Prostora za razgovore ostavljaju svi, a posao i zakoni čekaju.

(Oslobodjenje.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here