-Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi pred odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New York, gdje će se u četvrtak 23. maja održati Generalna skupština UN na kojoj će se glasati o Rezoluciji o Srebrenici.

-Sabrali smo se u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u New York, gdje u Ujedinjenim nacijama velike sile svijeta namjeravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici. Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod, rekao je patrijarh SPC.

On je kazao da je „srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svjetskom ratu, i u Drugom svjetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i BiH i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod svijeta po broju žrtava i po načinu stradanja“.

– Isto tako u okupiranoj Srbiji njemački nacisti su poslije školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredio je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida, rekao je poglavar SPC.

On je kazao da je svijet u kojem živi zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom vijeku.

– Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice, rekao je patrijarh.

– Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što “mudro” prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodjeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost, kazao je on.

-Danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, molim da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsjedniku, kao i čitavom narodu, da svjedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vrijedne poštovanja i molitvenog sjećanja. To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima, poručio je on.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here