Hurme kroz Povijest i Tradiciju

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, pridavao je posebnu važnost hurmama kao hrani za vjernike, posebno tokom mjeseca ramazana. Allah Svemogući spominje hurme na mnogim mjestima u Kur’anu, navodeći ih kao hranu stanovnika Dženneta. Zašto su hurme tako posebne? Mogu li se hurme koristiti kao lijek za određene bolesti? Šta današnji naučnici kažu o njima?

Nutritivna Snaga Hurmi

Hurme su izuzetno bogate hranjivim tvarima koje ih čine jednim od najzdravijih voća na Zemlji. Posebno su značajne za vegetarijance jer sadrže tvari koje se teško mogu naći u biljnim namirnicama.

Zdravstvene Prednosti Hurmi

 1. Hrana za mozak: Hurme sadrže fosfor, koji je ključan za funkciju mozga. Preporučuju se za osobe koje se bave intelektualnim radom.
 2. Bogate željezom: Redovno konzumiranje hurmi može pomoći u prevenciji anemije, jer 100 g hurmi sadrži oko 10% preporučene dnevne količine željeza.
 3. Prirodni slatkiš: Prirodni šećer u hurmama savršena je alternativa običnom šećeru, lako se probavlja i smanjuje osjećaj gladi.
 4. Izvor proteina: Hurme su bogate proteinima, što pomaže u održavanju mišićne mase i zdravlja.
 5. Zdravlje kostiju: Selen, mangan, bakar i magnezij u hurmama su ključni za održavanje zdravlja kostiju i prevenciju osteoporoze.
 6. Poboljšavaju probavu: Zbog visokog sadržaja vlakana, hurme pomažu kod zatvora i smanjuju rizik od raka debelog crijeva.
 7. Podrška tokom trudnoće: Istraživanja su pokazala da konzumacija hurmi olakšava porođaj i pomaže u gubitku kilograma nakon trudnoće.
 8. Regulacija krvnog pritiska: Magnezij u hurmama pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i rizika od moždanog udara.
 9. Prirodni analgetik: Bogate magnezijem, hurme imaju protuupalna svojstva koja mogu ublažiti bolove i smanjiti oticanje.
 10. Poboljšanje izgleda kože: Vitamini C i D u hurmama povećavaju elastičnost kože i održavaju je glatkom.

Hurme za Mršavljenje

Osobe koje jedu više voća i povrća općenito brže gube težinu. Hurme su idealne za dijete jer su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, što pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava probavu.

Kako Jesti Hurme?

Hurme možete jesti na razne načine:

 • Uz orahe, bademe ili drugo sušeno voće.
 • U voćnim salatama.
 • Kao desert ili u kombinaciji s povrćem, rižom, kus-kusom.
 • Uz čašu mlijeka.

Hurme i Dijabetes

Dijabetičari mogu jesti hurme u umjerenim količinama, oko dvije dnevno, bez straha od povećanja šećera u krvi. Bogate vitaminima i mineralima, hurme pomažu u regulaciji probave i nadoknadi hranjivih tvari.

Hurme su pravi dar prirode. Njihova bogata nutritivna vrijednost i brojne zdravstvene prednosti čine ih neizostavnim dijelom zdrave prehrane. Bez obzira na to kako ih konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan piše hanuma.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here