U Bijeloj džamiji u Srebrenici održana je centralna bajramska svečanost i klanjan je bajram-namaz za područje Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica. Ova džamija, kao i svake godine, bila je premala da primi sve vjernike.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, Damir ef. Peštalić, istakao je značaj bogobojaznosti i plemenitosti u islamskim ibadetima. On je vjernicima poručio da podijele radost Bajrama sa svojim porodicama, rodbinom i komšijama, te se molio da Bog primi hadž i kurbane svih vjernika.

Isticanje uspjeha djece

Ef. Peštalić je naglasio važnost djece i njihovih uspjeha kao garant budućnosti u Srebrenici. Posebno je istakao učenike generacije: Lamiju Avdić u osnovnoj školi i Edisa Mehmedovića u srednjoj školi, pozivajući zajednicu da se ponosi njihovim uspjesima.

Prisustvo proslavljenog košarkaša

Među mnogobrojnim vjernicima, bajram-namaz u Srebrenici je klanjao i proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić.

Ostale lokacije bajram-namaza

Osim u Bijeloj džamiji, bajram-namaz je na području opštine Srebrenica klanjan i u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Slapovićima, Osatu, Dobraku, Luci i Kruševom Dolu.

Poruka ef. Peštalića

Ef. Peštalić je svim vjernicima, posebno onima koji su preživjeli genocid i koji su rasuti širom svijeta, čestitao Bajram riječima: “Svima koji su danas ovdje, svima koji su zbog genocida širom svijeta, našim majkama, djeci, sugrađanima, Bajram Šerif Mubarek Olsun.”

Ova svečanost je još jednom pokazala zajedništvo i snagu vjernika u Srebrenici, potvrđujući važnost očuvanja tradicije i zajedničkog slavljenja vjerskih praznika.

radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here