Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je svojim životom i radom u Australiji postigao značajan ugled. U kasnijim godinama, odlučio je dati veliki doprinos Memorijalnom centru Srebrenica svojom velikodušnom donacijom, čime je podržao izgradnju depoa za biološki materijal i predmete žrtava genocida. Ovaj objekt, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, postao je stvarnost zahvaljujući financijskoj podršci koju je pružio Mustafa Habul, uz pomoć USAID-a i Memorijalnog centra.

Nakon Mustafine smrti, njegov sin Reno posjetio je Memorijalni centar kako bi vidio kako je otacov novac iskorišten. Izrazio je duboke emocije zbog posjete i istaknuo važnost podrške instituciji poput Memorijalnog centra Srebrenica, koji ne samo da čuva sjećanje na žrtve genocida, već i obrazuje buduće generacije o ovim događajima. Reno je naglasio da takve donacije imaju ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine i učenju o historiji kako bi se osiguralo da se zločini nikada ne zaborave.

Velikodušnost Mustafe Habula predstavlja trajni simbol inspiracije i nade, podsjećajući nas da pojedinci mogu ostaviti dubok i pozitivan trag na društvo svojim djelima dobročinstva i podrške. Ova priča ističe važnost osobne odgovornosti i angažmana u očuvanju povijesne istine i izgradnji budućnosti utemeljene na pravdi i suosjećanju.

pressmeiabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here