Jednog dana je neka žena pristupila Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: “Allahov Poslaniče, muškarci uzimaju svo tvoje vrijeme, pa nam, molim te, odredi poseban dan kada ćemo se moći sastati s tobom i učiti ono što te Allah podučio.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Okupite se toga dana na određenom mjestu.”

Tako su se žene okupile na dogovorenom mjestu, i Poslanik im je došao, podučavao ih vjeri, davao savjete i rekao: “Ako nekoj od vas umru troje djece i ona bude strpljiva nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će je zaštititi od džehennemske vatre.” Na to je jedna žena ustala i pitala: “Allahov Poslaniče, a šta ako joj umru dvoje djece?” Poslanik je odgovorio: “I ako joj umru dvoje djece, bit će zaštićena od džehennemske vatre.”

Ovaj hadis nosi dvije značajne pouke:

Prva pouka je ogromna želja i trud prvih muslimanki za sticanjem islamskog znanja. Žena koja je došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, tražila je poseban termin za žene da uče vjeru. To pokazuje da nema prepreka za ženu da se bavi kućnim poslovima i istovremeno uči svoju vjeru i druge korisne znanosti. Islamski ummet poznaje mnoge muslimanke koje su bile učenjakinje, poput Zejneb bint Ahmed, koja je bila vrstan poznavalac hanefijskog mezheba. Čak je i Ibn Haldun slušao njezina predavanja u Damasku.

Kerima el-Mervezi bila je dobro upućena u Sahihu-l-Buhari, a njena predavanja u Mesdžidul-haramu u Mekki su privukla mnoge islamske učenjake, uključujući Hatiba el-Bagdadija. Ibnul-Kajjim el-Dževzijje je imao poznate učiteljice poput Ni’mete bint Ali ibn el-Tarrah i Kerime bint Ebu Muhammed Abdul-Vehab el-Kureši. Ibn Tejmijje je slušao i prenosio hadis od Ummul-Areb Fatime bint Ebu Kasim ibn Asakir i Ummu Ahmed Zejneb bint Mekki ibn Ali el-Harrani. Ibnul-Dževzi je također spomenuo da je slušao hadis od tri žene učenjakinje.

Druga pouka je da je ovaj svijet mjesto gubitaka, nevolja i teškoća. Svi smo se oprostili od voljenih osoba i svi ćemo na kraju izgubiti nekog bliskog. Nezadovoljstvo Allahovom odredbom ne mijenja stvarnost, već povećava tugu i narušava vjeru i nagradu. Strpljivost donosi neizmjernu nagradu na kraju.

Onima koji su izgubili voljene, majci koja je izgubila sina, ocu koji je izgubio kćerku, sinu ili kćerki koji su izgubili roditelja, poručujemo: “Budite strpljivi i nadajte se Allahovoj nagradi. Smrt je bolna, ali vjerniku je naređeno da bude zadovoljan Allahovom odredbom. Nakon smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nijedan musliman ili muslimanka ne mogu doživjeti veći gubitak na ovom svijetu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here