Doktor Abdul-Aziz el-Temimi ističe kako jedno od najmoćnijih sredstava za liječenje psihičkih i fizičkih bolesti, kao i za prevazilaženje siromaštva, briga ili nesreća, leži u jednostavnom pitanju pacijentu: „Jesi li nahranio neko živo biće ili udijelio sadaku svaki dan da osjetiš sreću, zadovoljstvo i olakšanje?“

El-Temimi preporučuje da se svaki dan izdvoji malo vremena za nahraniti ptice mrvicama hljeba, ribice u jezeru, dati kocku šećera mravima, nahraniti mačku ili zaliti stablo vodom. Ovi mali čini dobročinstva imaju dubok utjecaj na naše emocionalno i duhovno stanje.

Ističe da je sadaka potrebna svima – zdravim osobama prije nego bolesnima, bolesnima nakon što ozdrave, i živima za umrle. Kada udjeljujemo sadaku, trebamo reći: „Allahu moj, ovo je sadaka za svakog muslimana i muslimanku, za žive i mrtve muslimane“, kako bismo zaradili mnogobrojne sevape.

Savjetuje nas da budemo zahvalni i strpljivi uprkos krizama i nevoljama, jer čuda se dešavaju u trenutku, a ne godinama. Čak i kad smo u nevolji i tugujemo, trebamo imati povjerenja u Allahovu brigu i planove koje On priprema za nas, jer On ne spava i ne umara se od upravljanja našim poslovima i sudbinom. Kada bismo znali Allahove planove, plakali bismo od sreće i radosti.

Ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je da bi Allah dao izlaz bogobojaznim ljudima čak i ako bi se nebesa srušila na Zemlju. Ova misao je potkrijepljena ajetom iz Kur’ana: „A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada“ (Et-Talak, 2-3).

Šejh Muhamed Ratib el-Nabulsi dodatno objašnjava da opskrba (rizk) nije ograničena samo na novac i hranu. Allahova opskrba je mnogo šira i uključuje dobre prijatelje, duševni mir, miran san i krov nad glavom. Opskrba može biti u pogledu koji nas čini sretnim, u osobi koja nas voli i tolerira naše pogreške, ili u lijepim riječima koje smo pročitali.

Opskrba može biti i u nježnosti roditelja, u prijateljskom ramenu za plakanje, u razgovoru s braćom i sestrama koji nam odagnaju brige, u poštovanju koje primamo od drugih, u poklonu od drage osobe, i u našoj sposobnosti da se brinemo o sebi. Svaka blagodat ovog svijeta krije opskrbu od Allaha.

Zato trebamo moliti Milostivog Allaha da nas opskrbi Njegovim zadovoljstvom, jer On je najbolji Opskrbitelj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here