Tijekom ’90-ih, u ratnom vihoru, svoje bolne priče pamte i brojne nogometne zvijezde, a među njima i Vahid Halilhodžić koji je uvijek javno govorio što misli pa je tako i bilo i sve vezano uz rat. Upravo je rođen na današnji dan, pa ga se u ovom feljtonu prisjećamo…

Rođeni Mostar najveći trag ostavio je u Veležu. Nije krivo ako kažemo da je najbolji igrač u povijesti tog kluba, a uz Džeku i Sušića najbolji igrač kojeg je BiH ikada imala. Nakon Veleža put ga odvodi u Nantes u kojem također postaje klupska legenda. S Veležom je uzeo kup, a Nantesom ligu. Karijeru je zaključio u PSG-u.

Nakon karijere ostao je u nogometu, a svoj put započeo u Veležu: “Bio sam u Mostaru, radio sam kao sportski direktor Veleža, kluba u kojem je počela moja napadačka karijera. Bombardirali su nas svaki dan. U svakom trenutku mogla je na bilo koga pasti bomba, baš u svakom trenutku. Bilo je odurno. Ipak je teško usporediti to vrijeme s ovim što se događa danas. Danas se uz autorizaciju i potvrdu možemo kretati” govori Vaha za francuske medije 2021.

 

Ranjen u ratu
Bolnu priču iz rata, prije nego je Halilhodžić stekao veliko iskustvo u trenerskom poslu, svojedobno je donio tadašnji Yutel, a u prisjećanju na trenutak kada je strahovao za život, sve je približio N1 donoseći što je legendarni Vaha tada govorio. Halilhodžić je sve ispričao pred mikrofonom koji je pred njega postavio Omer Vatrić, novinar tadašnjeg Yutela, otkrivajući što je prošao nakon što se zapucalo u njegovu okruženju u Mostaru.

“U trenutku od velike pucnjave bio sam ispred svojeg kafića, vidio sam da pucnjava dolazi iz smjera moje kuće. Razgovarao sam sa suprugom, rekla mi je da je oko kuće strahovita pucnjava. Nisam puno razmišljao, sjeo sam u auto i što većom brzinom odjurio prema Rondou. Kada sam došao u kružni tok, vidio sam puno naoružanih osoba”, kazao je Halilhodžić u priči koje se prisjetio N1.

Zatim dodaje: “Prestanite pucati, doći će do rata, svi ćemo izginuti. U tom trenutku vojnik koji je bio najbliži meni je rekao: ‘Stoj’, pucat ću u tebe, ubit ću te!’ Ja sam i dalje išao nadajući da će me prepoznati, htio sam da me prepozna i da vidi da nisam naoružan. Iza njega drugi vojnik u oštrom tonu mi je rekao: ‘Priđeš li mi još malo, pucat ću i ubit ću te, bježi kući’. U tom trenutku iza mojih leđa iz rezervnih policijskih snaga su govorili: ‘Vaha, bježi kući, ubit će te’. Kada sam se okrenuo, ta dva vojnika nišanili su na mene i ruka im je bila na okidaču. Mislio sam da će me ubiti.”

Tijekom rata je govorio: “Ne bi bilo ni krivaca, svi bi bili poraženi. Zbog toga apeliram na sve građane da ulože maksimalni trud i napor protiv svih tih ljudi koji žele razoriti grad, jer ovaj grad može živjeti skupa, a ovaj narod je naučio  živjeti u miru i u slozi.”

Nakon što je proživio rat s Raja Casablancom uzim naslov afričke Lige prvaka, a potom četiri godine vodi Lille te ga uvodi u prvu ligu. Zatim vodi PSG u kojem je tada igrao Ronaldinho i uzima francuski kup. Potom odlazi u Trabzonspor pa u Saudijsku Arabiju. Odvodi Obalu Bjelokosti na Svjetsko prvenstvo, ali nije ju vodio tamo. Vahid je odveo četiri ekipe na SP, ali vodio je samo jednu, Alžir 2014. i prošao skupinu što je povijesni uspjeh.

Stigao je u Dinamo nakon otkaza u Africi. Bio je to jak i moćan dolazak. Dinamo je već tada bio jak, ali prije dolaska njega bio je loš u Europi. S Vahidom je Dinamo sanjao proljeće. Pao je Villereal u Maksimiru, ali bajka koja je trajala ubrzo je narušena. Poludio je slavni trener kada je Zdravko Mamić ušao u svlačionicu i opsovao mu majku. Halilhodžić je tada rekao da odlazi.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Za Mamića je rekao: “Zdravko je napravio velike stvari za Dinamo i hrvatski nogomet. Mnogi igrači koji su sudjelovali u povijesnom osvajanju srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji su igrali u Dinamu i to je nešto što je njegova zasluga. Što se tiče atmosfere oko kluba, Dinamo je veliki klub s puno navijača i s te strane je dobro što Zdravko više nije tamo jer velik dio simpatizera Dinama se ne slaže s njegovim idejama. Za klub je najbitnije da ima veliku podršku navijača i to je ono što se polako vraća u Zagreb” govorio ja za SportKlb 2019.

Vahid je jedan od najboljih igrača i trenera s ovih prostora. Malo tko je imao toliko impresivnu karijeru na obje “funkcije” kao što je imao on. Pojam je čovjeka koji zna nogomet i kao takav ostvario je brojne uspjehe. BiH sanja da dođe u njihov nogomet, ali to sada izgleda nezamislivo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here