Kur’an spominje dva lijeka: med i Kur’an sam. Ovi lijekovi su nazvani “šifa” (lijek) i imaju svoje specifične svrhe – jedan je za tijelo, a drugi za dušu.

Med kao lijek:

  • Spomenut je u suri En-Nahl (Pčele), ajeti 68-69: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!’ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (En-Nahl, 68-69).
  • Med je bogat vitaminima i mineralima, ima antiseptička svojstva i koristi se za unutarnju i vanjsku upotrebu. Med pomaže u radu unutarnjih organa, čišćenju krvi, zacjeljivanju rana, jačanju imunološkog sustava i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

Kur’an kao lijek: 

  • Spomenut je u suri Al-Isra (Noćno putovanje), ajet 82: “Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima…” (Al-Isra, 82).
  • Kur’an je lijek za dušu, donosi duševni mir, vodi i usmjerava ljude na pravi put. On pruža duhovno ozdravljenje i olakšanje od psiholoških tegoba. Učenje i primjena Kur’ana u životu donosi spokoj, smiraj i vodi ka duhovnom napretku.

Muhammed, a.s., je preporučio ova dva lijeka u hadisu: „Oporučujem vam dva lijeka: med i Kur’an.“

Kombinacija fizičkog zdravlja koje med pruža i duhovnog zdravlja koje dolazi iz Kur’ana, predstavlja cjeloviti pristup zdravlju i blagostanju u islamu. Ovi izvori iz Kur’ana i hadisa naglašavaju važnost balansiranog i zdravog života, usmjerenog prema očuvanju tjelesnog i duševnog zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here