Pitanje: Poznajem jednog prijatelja, koji zbog nekih ličnih trzavica sa imamom već četiri godine ne ide u svoju džamiju, nego odlazi u drugu. Želio bih da mi putem ”Glasnika” objasnite, bi li bilo bolje za mog prijatelja da klanja za svojim imamom u svojoj džamiji ili je bolje što ide u drugu?

Odgovor: Moramo ti odmah reći da je tvoj prijatelj pogriješio kada je zbog svađe sa imamom napustio svoju džamiju, a time i svoj džemat i na taj način oslabio slogu i solidarnost koja mora da vlada u jednoj zajednici.

Muslimani su samo braća, kao što stoji u Kur’anu, i među njima moraju vladati bratski odnosi, moraju se međusobno voljeti i uzajamno pomagati. Govorio je Muhammed, a.s., „Musliman ne smije prekidati veze sa bratom muslimanom više od tri dana.” Tvoj prijatelj je prekinuo vezu sa džematom više od četiri godine.

Savjetujemo mu da dođe tobe (da se iskreno pokaje) i da, bez obzira osjećao se krivim ili ne, ponudi imamu izmirenje i da se bezuvjetno vrati u svoj džemat i u svoju džamiju.

Cijepanje, međusobno trvenje i međusobna mržnja predstavljaju najveću opasnost, kako za pojedinca tako i za zajednicu. Na bezbroj mjesta u Kur’anu, Svemogući najozbiljnije upozorava na ovu opasnost i stavlja do znanja da će takvim zajednicama uskratiti svoju pomoć i svoju milost.

Na pitanje odgovorio: Husein Đozo


Dodatno objašnjenje:

Prekidanje veza s braćom muslimanima, posebno zbog svađe, nije preporučljivo u islamu. Islam nas uči da njegujemo međusobnu ljubav, poštovanje i jedinstvo. Ako je došlo do nesporazuma ili svađe, trebalo bi se potruditi da se problem riješi na miran način, kroz dijalog i međusobno razumijevanje.

Posjećivanje druge džamije umjesto svoje može biti privremeno rješenje, ali dugoročno gledano, nije najbolje rješenje jer može dovesti do daljnjeg razdvajanja i nesporazuma unutar zajednice. Povratak u svoju džamiju i pokušaj izmirenja s imamom i ostalim članovima džemata bit će korak ka jačanju zajednice i obnovi međusobnog povjerenja.

Vjerovatno će se kroz iskren razgovor i nastojanje da se problem riješi, obnoviti prijateljstvo i bratski odnosi, što će koristiti ne samo pojedincima, već i cijeloj zajednici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here