Pitanje:

Moje je pitanje vezano uz zdravstveno stanje mog amidžića koji je nedavno pretrpio teške povrede u saobraćajnoj nesreći. Doktori su iznijeli procjenu izlječenja od 50%, te nas je stoga jedna osoba posavjetovala da zakoljemo kozu u ime Allaha. Da li je to dozvoljeno?

Odgovor:

Svako iskušenje s kojim se susretnemo, posebno kada je riječ o zdravlju voljenih, izaziva mnoga pitanja. Kada je riječ o klanju u ime Allaha u nadi za ozdravljenjem, važno je sagledati islamske smjernice.

Prvo, klanje u ime Allaha, kada se meso udijeli fukarima i siromasima, nije zabranjeno u islamu. U hadiskim djelima se bilježi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Liječite svoje bolesnike sadakom.“ Iako neki hadisi koji to navode imaju slabiji status, princip vrijednosti sadake u islamskom učenju je neosporno važan.

Rekao je šejh Ibn Džibrin rahimehullah : „Sadaka je koristan i upotrebljiv liječnički tretman, zaliječuje bolesti, umanjuje bolove, a sve navedeno podržavaju riječi Allahovog Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem koji je rekao: „Sadaka gasi grijehe kao što voda gasi vatru.“

Stalna komisija za fetve je odgovorila da, iako navedeni hadis nije vjerodostojan, nema smetnje u davanju sadake u nadi da će to doprinijeti ozdravljenju bolesnika, s obzirom na općeniti princip vrijednosti sadake u islamu.

Dakle, nema smetnje u tome da se zakolje životinja u ime Allaha s nadom da će to doprinijeti ozdravljenju vašeg amidžića, posebno ako se čini kao vid kurbanjskog klanja. Važno je odabrati životinju koja je prikladna za tu svrhu, ne nužno kozu, već ono što je dostupno i prikladno za kurban.

U svakom slučaju, Allah najbolje zna i On je najviše odgovoran za ishod.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here