Žene iz cijele Bosne i Hercegovine hrabro dijele svoja iskustva iz porodilišta, otkrivajući nepravilnosti koje su doživjele.

Prema istraživanju provedenom u sklopu projekta “Borba protiv korupcije u porodilištima”, polovina ispitanih majki priznaje da su davale novac ili poklone u porodilištima, bilo javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Jedna majka, čiju priču je podijelilo Udruženje BabySteps, dijeli svoje iskustvo iz jednog od najvećih porodilišta u BiH. Nakon dugotrajne borbe s neplodnošću, napokon su uspjeli postati roditelji. Međutim, njihov porođaj nije prošao kao što su planirali.

“Sati su prolazili, a mi nismo dobivali nikakve informacije ili upute. Kada je došla doktorica i rekla da će porođaj biti carskim rezom, šokirali smo se – šefica smjene, starija doktorica, zahtijevala je 500 maraka prije nego što bi pristala na zahvat!”, opisuje majka.

Njen suprug, suočen s ovom nepravdom, hrabro je reagirao i doslovno je uklonio doktoricu s autoritativnog položaja, spašavajući tako majku i dijete. Taj trenutak ostao je urezan u sjećanje svih prisutnih u porodilištu, a postavlja se pitanje što bi se dogodilo da suprug nije bio prisutan na porođaju.

Ovo traumatično iskustvo duboko je ostavilo trag na sve uključene strane te je pokrenulo ozbiljne rasprave o pravima porodilja i kvaliteti zdravstvene skrbi u Bosni i Hercegovini.

Cijelu priču pogledajte u video ispovijesti majke koje je hrabro stala pred kamere i svojim primjerom pokazala kako se boriti protiv nepravde iako u tom trenutku nije imala nikave šanse da pobijedi.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here