Brak sa drugom ženom se ne može sklopiti u okviru ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naveo je Enes ef. Ljevaković, fetva-i-emin IZBiH i novoizabrani sarajevski muftija

cetiri zene

Brak sa drugom ženom se ne može sklopiti u okviru ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naveo je Enes ef. Ljevaković, fetva-i-emin IZBiH i novoizabrani sarajevski muftija, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ef. Ljevaković je to kazao odgovarajući na pitanje o mogućnosti i uvjetima za sklapanje braka sa više od jednom suprugom. Načelno, šerijatsko pravo dozvoljava, pod strogim uvjetima, muškarcu brak sa jednom, dvije, tri ili četiri supruge.

No, u svom odgovoru Ljevaković navodi da, faktički, u BiH te uvjete nije moguće ispuniti te tako, u okviru Islamske zajednice u BiH nema mogućnosti za poligamiju.

– Kod nas ne postoje zakonski uslovi za to, a niti se takav brak može sklopiti u okviru ustanova Islamske zajednice (pred imamom-matičarem), jer je prije zaključenja braka pred imamom neophodno pribaviti dokument o vjenčanju pred matičarem. Kako nije moguće drugoj supruzi osigurati isti zakonski tretman, nije moguće realizirati uvjet braka s drugom ženom, a to je ravnopravan tretman supruga – naveo je Ljevaković.

Prema njegovim riječima, svi muškarci ulaze sa prvom suprugom u brak „uz uobičajenu praksu da su brakovi kod nas monogamni, pa se uvjet monogamnosti braka presumira kao unaprijed postavljeni uvjet prilikom sklapanja prvog braka“. To, razumije se, znači da bi drugi brak bio svojevrsno, kršenje dogovora prilikom sklapanja prvog braka.

– A ono što je uobičajeno kroz običaj ima snagu uvjetovanog – kaže jedno šerijatsko pravno pravilo – naveo je Ljevaković, prenosi NAP.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here