Ljudi obično ne razmišljaju mnogo o meni, iako me često susreću. Nekima se to dešava gotovo svakodnevno, više puta dnevno. Kada se sretnemo, nikada ne razgovaramo na ovu temu. Iskreno, i meni je nezgodno započeti razgovor o tome, ali kada bi me pitao, rado bih ti sve objasnio u detalje. Dok prolazim kroz grad i srećem vas, rijetko mi na um padne da bi neko od vas sutra mogao završiti kod mene.

Mislim da je pošteno da se predstavim. Ja sam osoba koja te priprema za odlazak na drugi, bolji svijet. Da, pogodio si, ja sam onaj koji kupa mrtve (mejite). Znam, na prvi pogled djeluje strašno, ali u suštini nije. Veoma je poučan posao, a ono što sam vidio i doživio, bolje da ne znaš. O tome možda drugi put, nego, da ti ukratko opišem šta je moj zadatak kada te dovedu kod mene. Zapravo, nećeš doći sam, nego će te donijeti. Nakon što ti Allahovom voljom Melek smrti uzme dušu i ljekar potvrdi da si mrtav, tvoje tijelo, koje je duša napustila, bit će doneseno kod mene. Moj zadatak je da te lijepo uredim, okupam, namirišem, obučem i pripremim za tvoje novo boravište, kabur.

Prvo te stavljaju na moj radni stol. Zatim ja, ili neko od mojih pomoćnika, skidamo tvoju odjeću. Bez obzira koliko si je platio ili koliko je markirana, neće ti više trebati. Nakon što skinemo odjeću, prekrivamo tvoje stidno mjesto, jer musliman poštuje moralne norme čak i kod mrtve osobe. Zatim ćemo ti nježno podići glavu i trup, skoro u sjedeći položaj, i lagano pritisnuti stomak da izađe sve što je ostalo od nečistoće.

Nakon toga, počinje proces kupanja tvog tijela. Mogu te okupati hladnom ili toplom vodom, zavisno od potrebe. Ako na tvom tijelu bude neka mrlja koja se ne može oprati hladnom vodom, koristit ćemo toplu. Nećeš osjetiti razliku. Prije kupanja, uzet ću ti abdest. Ako se nikada nisi abdestio, ja ću se za to pobrinuti. Nakon abdesta, oprat ću ti kosu, lice i bradu (ako je imaš), a zatim desnu stranu tvog tijela. Nakon desne strane i stidnog mjesta, isto ću uraditi s lijevom stranom. Ovakav način kupanja ponovit ću tri, sedam ili više puta, kako bih te lijepo okupao i pripremio.

Kada te okupam, osušit ću tvoje tijelo peškirom kako se tvoje novo odijelo, ćefini, ne bi smočilo. Zatim ću ti počešljati kosu i bradu (ako je imaš). Donijet će mi tvoje novo odijelo, čisto i ispeglano. Mislim da ga prije nisi imao priliku probati, ali će ti odgovarati. Prije nego što te obučem u ćefine, namirišem te kako bi možda neko osjetio tvoj miris dok te budu nosili na ramenima.

Eto, to sam ja, čovjek koji će te opremiti za onaj svijet. Viđamo se skoro svakodnevno, a nikad me nisi pitao kako sve to ide ili kako će izgledati kada tebe donesu kod mene. Ja sam uvijek spreman, a ti? Ono što ja trebam uraditi je samo rutina, ali za tebe počinje dug put, pun iščekivanja i neizvjesnosti. Šta si pripremio za taj put, to najbolje znaš. Zato, počni sa ozbiljnim pripremama, jer Melek smrti ne bira vrijeme, pol niti godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here