Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon “O proslavama i ceremonijama” kojim se zabranjuje nošenje hidžaba u zemlji. Prema objašnjenju, hidžab se smatra stranom odjećom koja “nije u duhu ove zemlje”, javili su mediji.

Zakon također zabranjuje održavanje dječjih proslava za Kurban Bajram i Ramazan. Novi zakon proširuje već postojeće neslužbene zabrane nošenja vjerskih obilježja u javnim institucijama, uključujući zabranu uvoza, prodaje, nošenja i reklamiranja hidžaba. Kršenje ovog zakona može rezultirati visokim kaznama, koje se kreću od 740 dolara za fizičke osobe do 5400 dolara za pravne osobe.

Posljednjih godina, posebne jedinice su bile angažirane na provođenju ove zabrane, uključujući policijske pretrese tržnica kako bi hapsili one koji krše neslužbene zabrane. Tadžikistan je također ranije zabranio duge brade, prisiljavajući mnoge muškarce da ih obriju protiv svoje volje.

Krajem prošle godine, Komisija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu objavila je izvještaj o Tadžikistanu, u kojem se navodi da vlada zemlje čini sistematska i stalna kršenja vjerskih sloboda kako bi održala autoritarnu kontrolu nad svim segmentima društva. Vlada Tadžikistana je postavila nepotrebna ograničenja na sve aspekte vjerske prakse, uključujući molitvu, slavlja, obrazovanje i rituale.

Godine 2022. vlasti su privremeno zatvorile sve islamske knjižare u glavnom gradu zbog ‘kršenja zakona o vjeri’.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here