Ovo je tekst koji sam napisala o ajetu koji mi je zaista pomogao da promijenim sve oko sebe. Možda će pomoći da i drugi rasvijetle svoj životni put kao što je to uradio sa mnom.

♥وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِى ءَادَمَ وَحَمَلْنَـهُمْ فِى الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَـهُمْ مِّنَ الطَّيِّبَـتِ وَفَضَّلْنَـهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً ♥

Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili.

Ovaj ajet je promijenio moj život. Potpuno je promijenio moj pogled na život i na mene samu.
Kako, nakon čitanja ovog ajeta, možete ikada biti grubi prema sebi? Znajući da je tvoj Gospodar, tvoj Stvoritelj, Onaj koji te opskrbljava, ti kaže, te obavještava da je On tebe odlikovao nad svim ostalim Njegovim stvaranjima?
Koliko to čini da se osjećaš posebnim? Kako možeš ikako ikada sebe degradirati, znajući svoj status, znajući svoju vrijednost? Vi niste jeftini. Vrijedite jako puno.
Vaše duše su dragocjene i mogu biti samo jednake cijeni Dženneta. Stoga prodajte ih samo za tu cijenu. Alija, r.a.

…. i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili….
Ovaj ajet ukazuje na to da ljudska bića imaju prednost nad melekima… Zamislite! Kod Allaha smo omiljeniji od svih ovih stvaranja, čak i od meleka. A oni su savršeni!

Vidite.. shvatila sam da je činjenica u tome da Allah ne želi da budemo savršeni. On nas je stvorio znajući da ćemo praviti greške. U tome je ljepota! On nas preferira od svih drugih Njegovih stvorenja, jer mi možemo praviti ove greške! Dobili smo privilegiju da možemo razmišljati, podaren nam je divni dar slobodne volje, zamislite da niste u stanju da sami donosite odluke? I zbog toga što imamo ovu slobodnu volju, jer imamo izbor da Mu se vratimo, to nas čini posebnim. On ne mari ukoliko imate milion nedostataka. On zna svaki naš nedostatak, On također zna kako da ih se oslobodimo.
Ali ono što On želi, jeste da vidi da Mu se iznova vraćamo. On je Milostiv, Svemoćan, Sveznajući. On je sačuvao Svoju milost za čovječanstvo. Da ne griješimo, On bi nas zamijenio narodom koji griješi.

Zar ne vidite koliko smo sretni što smo ljudska bića. Podarena nam je ova čudesna čast, ova nevjerovatna privilegija, ova zadivljujuća prilika da koristimo slobodnu volju. I ukoliko je mudro koristite, bit ćete hajr el berijja- najbolji od svih stvorenja! Koliko je to zadivljujuće. Koliko se osjećate počašćenim ovim statusom, znajući da je On izabrao baš tebe
Samo sam željela da ovo podijelim s vama jer, zaista, svi mi prolazimo kroz teška vremena u svojim životima, vremenima kada osjećamo da smo bezvrijedni. Ali zapamtite ovaj ajet. Imajte ga uvijek na umu. Držite ga blizu svoga srca. Zaista to je najljepša stvar znati koliko si vrijedan, vratite se svome Gospodaru, živite po Njegovim odredbama, znajte da je vaš cilj znatno veći i da je vaš Gospodar s tobom, uvijek i zauvijek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here