Seid Mujić je preživio genocid u Srebrenici jer je imao samo 10 godina u vrijeme pada enklave. Njegova tragična priča uključuje gubitak brojnih članova porodice.

“Ukopao sam oca 2010. godine, tri amidžića, pa sam onda 2013. ukopao brata, mlađeg, koji je imao 15 godina,” rekao je Seid.

Prisjećajući se tog strašnog perioda, dodao je: “Za vrijeme pada ja sam imao 10, Beriz je imao 17, a ovaj srednji je imao 15 godina. Da sam bio stariji, možda ne bih ni ja bio ovdje, ali šta ćeš. Veoma emotivno, ja se izvinjavam odmah.”

Izražavajući svoje osjećaje prema procesu ukopa i pronalaženja ostataka svojih najbližih, Seid je istakao važnost tog čina: “Neki smiraj da kažem. Naravno, tu kabur da je, da se on smiri. Mnogo je lakše poslije ovoga, ali veoma, veoma je teško.”

Uprkos proteku gotovo 30 godina, pronalaženje ostataka njegovog brata donijelo je određeni osjećaj olakšanja, ali i dalje je izuzetno bolno: “Njegovi ostaci su nađeni. Vrlo, vrlo malo. Jedna noga i možda malo kostiju, da kažem, od njega.”

radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here