Nevjerovatno šta mu je Haris Silajdžić odgovorio: Bidenov govor o BiH iz 1994. ponovo u centru pažnje

Zanimljivo, proteklih dana na društvenim mrežama se širi snimak govora Joe Bidena iz 1994. godine o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu. Biden, koji je tada bio na funkciji demokratskog senatora, istaknuo je značaj slobode za Bosance i podržao njihovu borbu za nezavisnost.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden, imali su prvu od tri debate prije predsjedničkih izbora 3. novembra. Debata je bila haotična, s kandidatima koji su govorili jedan preko drugog, a teške riječi su često padale, uglavnom od strane Trumpa prema Bidenu.

Usred ovih aktualnih političkih događanja, ponovno je oživljen Bidenov govor iz 1994. godine. U tom govoru, Biden je govorio o odlučnosti Bosanaca da se bore za svoju slobodu i potrebi da im se pruži podrška. Istaknuo je kako Bosanci žele biti slobodni i da su spremni boriti se za tu slobodu, tražeći od međunarodne zajednice da podigne embargo koji im je onemogućavao pristup oružju za obranu.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: ‘Podignite embargo!’” rekao je Biden. U svom govoru, prisjetio se sastanka s tadašnjim premijerom Bosne i Hercegovine, Harisom Silajdžićem, koji je održan nakon Bidenove prve posjete Bosni.

Biden je opisao kako je Silajdžić, suočen s argumentima da bi podizanje embarga samo pogoršalo situaciju, hrabro odgovorio: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!”

Biden je naglasio da nije tražio slanje američkih vojnika, već samo ukidanje “nemoralnog embarga”. Njegove riječi bile su snažne i poticajne, apelirajući na moralnu odgovornost Sjedinjenih Država da pomognu narodu Bosne i Hercegovine.

Biden je u kongresu istakao da su balkanski ratovi završeni tek kada su sve strane shvatile da ne mogu postići više na bojnom polju nego za mirovnim stolom. Povukao je paralelu između vojne intervencije u Kuvajtu i situacije u Bosni, kritizirajući dvostruke standarde u međunarodnoj politici. “Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onoga što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu i učestvuje u genocidu?” upitao je Biden.

Ovaj govor, koji je proteklih dana postao viralan, podsjetio je mnoge na ključne trenutke u povijesti Bosne i Hercegovine i važnost međunarodne podrške u borbi za slobodu i pravdu. Bidenove riječi i Silajdžićeva odlučnost odjekuju i danas, kao snažan podsjetnik na ljudsku hrabrost i potrebu za solidarnošću u suočavanju s nepravdom.

Izvor: Radio Sarajevo

Podijelite ovaj članak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here