Nakon nedavnog perioda izrazito nestabilnog vremena koje je zahvatilo našu zemlju, meteorološke prilike su se počele postepeno stabilizovati, ali nas ubrzo očekuje nova, nagla promjena vremenskih uslova. Ova promjena donosi potpuno drugačiji tip vremena, što će se posebno osjetiti tokom predstojećeg vikenda. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), vikend pred nama će biti obilježen pretežno sunčanim vremenom, dok će temperature zraka značajno porasti, što će rezultirati natprosječnim vrućinama.

Tokom vikenda, u centralnim dijelovima zemlje zadržat će se jutarnja svježina, što će donijeti prijatno osvježenje u ranim satima dana. Međutim, kako dan bude odmicao, temperature će se znatno povećavati, prelazeći granicu od trideset stepeni Celzijusa. Ova značajna temperaturna razlika između jutarnjih i dnevnih vrijednosti bit će posebno izražena u centralnim regijama.

Početkom naredne sedmice, vremenske prilike će se dodatno poboljšati, donoseći još vedrije i toplije dane. U srijedu popodne, postoji mogućnost pojave lokalnih pljuskova, dok će od četvrtka pa nadalje prevladavati sunčano vrijeme sa temperaturama iznad prosjeka. Ipak, rijetki pljuskovi su mogući u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje, ali oni neće značajno utjecati na opšti dojam sunčanog i toplog vremena.

Minimalne temperature zraka u utorak će varirati između 11°C i 16°C u Bosni, dok će na jugu Hercegovine dosezati do 20°C. Najviše dnevne temperature će se uglavnom kretati između 27°C i 32°C, dok će u južnim dijelovima zemlje dosezati i do 34°C. Početkom naredne sedmice, maksimalne temperature će se penjati do čak 36°C, što će dodatno naglasiti osjećaj vrućine.

U periodu od 13. do 18. jula, očekuje se pretežno sunčano vrijeme, ali neće biti potpuno stabilno. Povremeno se mogu očekivati kratkotrajni pljuskovi. Jutarnje temperature u Bosni će se uglavnom kretati između 15°C i 20°C, dok će u Hercegovini dosezati do 22°C. Najviša dnevna temperatura će se kretati od 24°C do 30°C, dok će na jugu zemlje dosezati do 33°C.

Ove prognoze ukazuju na značajan porast temperature i pretežno sunčano vrijeme, što će biti idealno za sve one koji planiraju aktivnosti na otvorenom tokom vikenda i naredne sedmice. Važno je pripremiti se za visoke temperature i pridržavati se savjeta stručnjaka kako bi se izbjegli problemi uzrokovani vrućinom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here