Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da jučerašnji teroristički napad u Beogradu nije bio slučajan događaj. Prema njegovim riječima, napad Miloša Žujovića na ambasadu Izraela bio je planiran i može biti povezan s nedavnom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici. Vučić je dodao da će se istražiti svi mogući motivi za napad.

Vučić je naglasio da država vodi borbu protiv svih oblika terorizma, uključujući i “islamski” i “pravoslavni” terorizam. On je opisao napadača kao izuzetno dobro obučenog, koji je ispalio strijelu iz samostrijela skrivajući oružje u kesi, čime je napad učinio potpuno neočekivanim.

Vučić je također istakao da neće prihvatiti “oktroisanog lidera Republike Srpske”, već samo onog kojeg izabere srpski narod. Govorio je o trenutnoj situaciji u vezi sa suđenjem aktuelnom predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, naglašavajući da su u toku pripreme za reakciju koja nije samo politička. Vučić je izrazio uvjerenje da će uspjeti sačuvati mir i zaštititi narod.

Ova izjava dolazi u trenutku kada se situacija na Balkanu dodatno komplikuje, a Vučić je istakao važnost očuvanja mira i stabilnosti u regiji.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here