Problem:

Selam alejkum! Imam devetnaest godina i već četiri godine sam u vezi s momkom. U početku je sve bilo savršeno, ali u posljednjih godinu dana situacija se dramatično promijenila. Počeo je da me tuče i fizički i psihički maltretira. Osjećam se potpuno bespomoćno i nemam kome da se obratim za pomoć. Vjerujem da je možda opsjednut džinom jer se njegovo ponašanje često mijenja bez ikakvog razloga. Jedan dan je divan, a već sljedeći dan postaje prava noćna mora. Primjećujem promjene u njegovom fizičkom izgledu, posebno u očima i načinu govora, što me dodatno uznemirava. Svaku noć izlazi vani i svira, a mene prati u stopu, ne ostavljajući mi prostora za sebe. Svaki dan završavam uplakana od bola i tuge zbog svega što mi se dešava.

Pokušala sam nekoliko puta prekinuti ovu vezu, ali nisam uspjela jer svaki put ljubav prema njemu prevlada. Allah dragi zna koliko ga volim, dala bih mu svoj život uprkos svemu što mi čini. Pitala sam se da li postoji neka dova ili bilo šta drugo što bih mogla učiti da mu pomognem. Dragi Allah zna za svu moju tugu, bol i patnju kroz koju prolazim. Voljela bih se jednog dana udati za njega i imati djecu, ali da se promijeni i prestane biti takav. Molim vas za pomoć. Unaprijed hvala!

Savjet:

Alejkumu selam. Što se tiče stanja tvog momka, moguće je, kao što si rekla, da njime vlada džin, ali isto tako može se raditi o psihičkom problemu. Da bi se otkrio pravi uzrok njegovog stanja, potrebno je da on prihvati liječenje. Općenito, Kur’an je lijek i šta god da se uči, uz Allahovu volju, može pomoći. Bilo bi najbolje da mladić pristane na liječenje od sihra kod pouzdanih osoba koje liječe učenjem Kur’ana. Savjetujem ti da to ne pokušavaš sama.

Ipak, važnije od toga je da se pobrineš za svoje stanje. Bez obzira koliko velika bila tvoja iskušenja, bol i patnja, uvijek postoji neko kome se možeš obratiti – tvoj Gospodar. Allah kaže: „Zamolite Me i Ja ću vam se odazvati. Oni koji oholo odbijaju da Mi ibadet čine, uistinu, u Džehennem će poniženi ući.” (el-Mu’min, 60)

Ponekad Allah iskušava svoje robove nedaćama kako bi ih kaznio za grijehe i nepokornost, a ponekad da bi ih opomenuo i usmjerio na put pokornosti Njemu. Ovo tvoje obraćanje i uzdanje u Allahovu pomoć znak su dobra jer tražiš Njegovu pomoć i obraćaš Mu se dovom. Allah kaže: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju – doista sam Ja blizu, odazivam se molbi onoga ko Me zamoli, pa neka se oni odazovu Meni i neka vjeruju u Mene, da bi upućeni bili.” (el-Bekara, 186)

Ljudi ponekad žele da im Allah usliša dove, ali ne ispunjavaju svoje obaveze prema Njemu, stoga je moguće da im se Allah ne odazove. Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik rekao: „Na dugom putovanju, čovjek prašnjav i raščupan pruži svoje ruke prema nebu i zamoli: ‘Gospodaru, Gospodaru!’, a njegova hrana – haram, piće – haram, odjeća – haram, pa kako da mu molba bude uslišana!” (Sahih Muslim)

Poslanik je ovako govorio o muslimanu koji izvršava temeljne islamske obaveze, ali ne pazi da je njegova opskrba stečena na halal način. Kako tek može očekivati da mu Allah usliša dovu onaj koji i ne klanja. Uzvišeni Allah kaže: „A ko se Allaha boji – njemu će On izlaz dati.” (et-Talak, 2) I kaže: „I pomozite se strpljenjem i namazom, a uistinu, to je teško, osim skrušenima.” (el-Bekara, 45)

Ovi ajeti sadrže temelje uspješnog prevladavanja svake nevolje: bogobojaznost, strpljenje i predanost ibadetu Allahu. Nakon toga možeš očekivati da ti Allah da izlaz iz nevolje i usliša dovu na jedan od načina spomenutih u hadisu: Ebu Seid Hudri prenosi da je Poslanik rekao: „Kada musliman zamoli za ono što nije grijeh ni kidanje rodbinskih veza, Allah će mu dati jedno od troje: ili će uslišati njegovu molbu, ili će je ostaviti za budući svijet, ili će u toj mjeri otkloniti od njega zlo na ovome svijetu.” (Musnedu Ahmed)

Nevjerovatno je da pristaješ biti zlostavljana. Šta god bio razlog, ne bi trebala dopustiti da te iko zlostavlja. Savjetujem ti da se kloniš tog momka i lošeg društva općenito. Loši prijatelji odvraćaju čovjeka od Allahovog puta. Na Sudnjem danu to nam neće biti opravdanje što se nismo pokoravali Allahu, a tada će biti kasno za kajanje. Allah kaže: „Na dan kada zulumćar svoje ruke bude grizao govorit će: ‘Kamo sreće da sam se Poslanikovog držao puta. Teško meni! Eh, da toga i toga za prijatelja uzeo nisam. On me je od Opomene odvratio, nakon što mi je predočena.’ A šejtan čovjeka uvijek iznevjeri.” (el-Furkan, 27-29)

Poslanik je rekao: „Ko ostavi nešto u ime Allahu, Allaha će mu umjesto toga dati ono što je bolje.” (Musnedu Ahmed)

Uči dovu: „Allahu moj, za ovu moju patnju me nagradi, a nakon njenog okončanja daj mi veće dobro.” Preporučujem ti zbirku dova „Hisnul-muslim – zaštita svakog muslimana” u kojoj ćeš naći lijepe Poslanikove dove za svaku priliku. Allah ti dao svako dobro.

Također, preporučujem da pročitaš tekstove o opasnostima ašikovanja, osamljivanja i fizičkog kontakta između mladića i djevojaka prije braka. Allah ti dao svako dobro!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here