Danas su fudbalske reprezentacije Slovenije i Srbije odigrale utakmicu 2. kola grupne faze Evropskog prvenstva, koja je završena neriješenim rezultatom 1:1. Susret je obilježio pogodak Luke Jovića u petoj minuti sudijske nadoknade, kojim je Srbija izbjegla poraz.

Iako utakmice regionalnih reprezentacija često prate velike tenzije, Slovenci i Srbijanci su pokazali da to ne mora biti slučaj. Na sličan način su se prethodno ponašali Hrvati i Albanci, kao i Bosanci i Crnogorci, što je pohvalno za sportski duh i međusobno poštovanje.

Provokacije između slovenskih i srbijanskih navijača bile su kreativne i sportske prirode. Međutim, jedan slovenski navijač posebno je privukao pažnju s transparentom na kojem je pisalo: “Kranjska kobasica je bolja od ćevapa.” Ova poruka, iako namijenjena Srbijancima, najviše je pogodila Bosance i Hercegovce, s obzirom na to da su ćevapi jedan od tradicionalnih specijaliteta Bosne i Hercegovine kojim se njeni građani izuzetno ponose.

Ovakvi potezi, iako provokativni, pokazuju da se rivalitet može izražavati na duhovit i sportski način, što doprinosi pozitivnoj atmosferi na utakmicama.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here