Postoji li vjerodostojan hadis da beba kada se nasmije vidi meleke?

Pitanje: Selam alejkum. Postoji li vjerodostojan hadis da beba kada se nasmije vidi meleke?

Odgovor: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

U islamu postoji vjerovanje da meleke (anđeli) mogu biti viđeni u stvarnom liku ili u liku ljudi. Postoje brojni vjerodostojni hadisi koji potvrđuju da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio meleka Džibrila, alejhisselam, u njegovom stvarnom liku. Također, ashabi su ga vidjeli u liku ashaba Dihjeta Kelbija i u drugim ljudskim likovima, poput onog opisa u hadisu Džibrila o temeljima islama, imana i ihsana.

Međutim, ideja da mala djeca ili bebe vide meleke kada se smiju nije potvrđena u šerijatskim tekstovima. Iako teoretski nije nemoguće da djeca vide meleke, za takvo uvjerenje nema potvrde u vjerodostojnim hadisima ili drugim šerijatskim izvorima.

Dakle, tvrdnja da beba kada se smije vidi meleke nema uporišta u šerijatskim tekstovima i ne može se smatrati vjerodostojnom.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić


Zaključak: Iako meleke mogu biti viđeni u različitim oblicima, nema vjerodostojnih dokaza u islamskoj literaturi koji potvrđuju da bebe vide meleke kada se smiju.

Dodatan tekst o melećima i djeci:

U islamu se vjeruje da su meleci stvorenja od svjetlosti, poslušni Allahovim zapovijedima, bez mogućnosti griješenja. Njihova prisutnost i djelovanje su stalni, ali obično nevidljivi za ljudska bića. Vjerovanje u meleke je sastavni dio islamskog vjerovanja i predstavlja jedan od šest temelja imana (vjerovanja).

Iako postoje brojni hadisi koji govore o pojavama meleka, njihovo viđenje od strane ljudi je rijetko i izuzetno. Kada se to i desi, obično je povezano s posebnim situacijama i osobama poput poslanika. Tako je poznato da je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, vidio meleka Džibrila u njegovom stvarnom obliku dva puta: prvi put prilikom početne objave na brdu Hira i drugi put prilikom Mi’radža (noćnog putovanja). Ovi događaji su detaljno opisani u vjerodostojnim hadisima i predstavljaju važan dio islamske tradicije.

Međutim, svakodnevni događaji i ponašanja djece, poput smijeha, nisu povezani s viđenjem meleka. Iako je dječiji smijeh nešto prirodno i često se smatra znakom njihove nevinosti i čistoće, nema šerijatskih dokaza koji bi potvrdili da djeca pri smijehu vide meleke. U islamskoj literaturi se ne spominje da beba ili malo dijete može vidjeti meleka kada se smije.

Ono što je važno naglasiti je da su djeca, zbog svoje nevinosti, pod posebnom Allahovom zaštitom. Postoje mnogi hadisi koji govore o Allahovoj milosti prema djeci i o važnosti njihove zaštite i njege. Djeca su dar od Allaha i muslimani su dužni brinuti se o njima s ljubavlju i pažnjom, osiguravajući im zdrav i siguran odgoj.

U svakodnevnom životu, vjernici se podsjećaju na prisustvo meleka kroz razne ibadete (bogoslužja) i zikr (spominjanje Allaha). Primjerice, poznat je hadis u kojem se kaže da se meleki okupljaju oko vjernika koji spominju Allaha u zajednici. Također, meleki mole za oprost i milost za one koji klanjaju i čine dobra djela. Ova stalna veza s melecima kroz ibadet i zikr pomaže vjernicima da ostanu svjesni Allahove prisutnosti i Njegove zaštite.

Iako nema dokaza da bebe vide meleke kada se smiju, roditelji se mogu osloniti na islamske upute i preporuke kako bi osigurali da njihova djeca odrastaju u okruženju ispunjenom vjerom, ljubavlju i dobrotom. U tome leži prava snaga i zaštita koju islam pruža svojim sljedbenicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here