Melek Džibril (Džebrail a.s.), poznat i pod imenom Gabrijel u kršćanstvu, zauzima posebno mjesto u islamskoj vjeri kao jedan od najvažnijih meleka. Njegova uloga u dostavljanju Allahove riječi je temeljna za islamsku teologiju, budući da je upravo on bio zadužen da prenese Kur’an posljednjem poslaniku, Muhammedu a.s. U tom kontekstu, Kur’an opisuje Džibrila a.s. kroz nekoliko stihova, naglašavajući njegove izvanredne osobine.

U Kur’anu se kaže: „On je govor poslanika plemenitog; velike snage, kod Arša nastanjenog; kome se drugi potčinjavaju, zatim jako povjerljivog!“ Ovi stihovi pružaju uvid u ključne osobine Džibrila a.s., ali i u njegovu važnost u islamskoj kosmologiji. Njegova moć, plemenitost i povjerljivost predstavljaju karakteristike koje svaki musliman može gledati kao uzor.

Prvo što se naglašava jeste da je Džibril plemenit. Ova plemenitost ne odnosi se samo na njegovu funkciju kao meleka, već i na način na koji ispunjava svoju misiju. On nije samo prenositelj Božije riječi, već je i simbol Božije milosti. Uloga koju je imao u prenošenju Objave pokazuje njegovo izuzetno mjesto među stvorenjima. Uz to, njegov status među drugim melekima je neosporan – njegova moć i sposobnost vođenja velikih legija meleka prikazuju ga kao lidera u duhovnom svijetu.

Jedna od osobina koja se posebno ističe kod Džibrila a.s. je njegova povjerljivost. Ova karakteristika postaje ključna u shvatanju njegove uloge. Allah je Džibrila a.s. postavio na visoki položaj kod Arša, Božijeg prijestolja, čime mu je ukazano posebno povjerenje. Ova povjerljivost nije samo važna u smislu prenošenja objave, već i kao primjer svim vjernicima. Svaki musliman bi trebao težiti da usvoji ovu osobinu, jer povjerljivost predstavlja osnovu odnosa između čovjeka i Boga, kao i odnosa između ljudi.

Važno je naglasiti da je Džibril a.s. general velike vojske meleka koji ga slijede s ljubavlju i poštovanjem. Oni su pod njegovom komandom, a samim tim, njegov autoritet i ugled među njima je ogroman. Ovaj odnos ljubavi i poslušnosti prema Džibrilu a.s. govori o harmoniji koja vlada među melekima, a ta harmonija i poslušnost prema Stvoritelju mogu poslužiti kao primjer za zajednicu vjernika. Uzimajući u obzir ovu činjenicu, vjernici se mogu osjećati dijelom nečeg većeg – duhovnog carstva kojem pripadaju i koje predvodi Džibril, a.s.

Kroz različite sura u Kur’anu, Džibril a.s. se opisuje kao melek koji posjeduje izuzetne moći. „Velike snage (je Džibril, a.s.)…“ govori o njegovim fizičkim i duhovnim kapacitetima. Ova snaga se ne odnosi samo na njegovu sposobnost da izvršava naredbe Stvoritelja, već i na njegovu sposobnost da predvodi meleke i donosi objavu koja će promijeniti tok historije čovječanstva.

Lista ključnih osobina Džibrila a.s. može se sažeti na sljedeći način:

  • Plemenitost – njegova plemenitost je opisana u Kur’anu kao centralna osobina.
  • Snaga – Džibril je opisan kao melek ogromne snage.
  • Povjerljivost – njegov povjerljivi karakter čini ga jednim od najuzvišenijih stvorenja.
  • Bliskost s Allahom – njegov položaj kod Arša ukazuje na njegovu posebnu bliskost sa Stvoriteljem.
  • Autoritet – Džibril predvodi vojske meleka koji ga slijede s ljubavlju i poslušnošću.

Ono što dodatno ističe Džibrila a.s. jeste njegova bliskost s Allahom. Kao melek koji se nalazi na visokom položaju, „kod Arša nastanjenog (na visokom položaju)”, on predstavlja most između duhovnog svijeta i svijeta ljudi. To ga čini jedinstvenim u odnosu na druge meleke, jer njegova uloga nije samo da prenosi Božiju riječ, već i da vodi ostale meleke u njihovoj misiji.

Zaključak koji možemo izvući iz proučavanja lika Džibrila a.s. jeste da svaki musliman treba težiti usvajanju njegovih karakteristika, posebno povjerljivosti i poslušnosti. Njegova osobina povjerljivosti nije samo primjer za meleke, već i za ljude koji trebaju graditi povjerljive odnose kako s Bogom, tako i jedni s drugima. Džibril a.s. je simbol odanosti Allahu, a njegova predanost i plemenitost mogu poslužiti kao uzor svim vjernicima.

Njegov susret s Poslanikom Muhammedom a.s. na horizontu jasnom, koji se spominje u Kur’anu, također ima veliku simboliku. Taj trenutak predstavlja ne samo susret dvaju svjetova, već i trenutak kada je ljudskom rodu prenesena posljednja Božija riječ, Kur’an. Ovaj događaj podsjeća muslimane na veličinu trenutka objave i na važnost čuvanja povjerenja koje im je preneseno putem Džibrila a.s.

Na kraju, svaka osobina Džibrila a.s. nosi snažnu poruku za vjernike. On je primjer savršenstva i vjernosti, a njegova plemenitost, povjerljivost i snaga čine ga jednim od najvažnijih stvorenja u islamskom vjerovanju. Uzimajući njega za uzor, svaki vjernik može težiti usavršavanju svojih osobina i postizanju bliskosti s Allahom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here