Kada bi se svi ljudi pridržavali kur’anskih propisa i Poslanikovih, s.a.v.s., uputstava, mnogo problema koji pogađaju ljudske odnose danas bilo bi izbjegnuto. Jedan od glavnih problema koji utiče na ljude je djelovanje šejtana, koji, iako je izgubio nadu da će biti obožavan od strane onih koji obavljaju namaz, nije izgubio nadu da će uspjeti posijati neprijateljstvo među njima. Šejtan koristi različite metode kako bi zavadio ljude, podstičući ih da ustraju u svojim stavovima, čak i kada su ti stavovi pogrešni. Na taj način dolazi do širenja neprijateljstva i svađa, što često prerasta u ozbiljne sukobe.

Islam, prepoznajući opasnost od ovakvih sukoba, propisuje mirenje zavađenih kao obavezu. Allah, dž.š., u Kur’anu nalaže: “Allaha se vi bojte i izgladite međusobne razmjerice!” (El-Enfal, 1). Još jedan ajet naglašava ovu obavezu: “Zaista su vjernici braća, pa popravite odnose među njima.” (El-Hudžurat, 10). Kroz ove ajete, jasno je da je mirenje zavađenih ključno za održavanje jedinstva i sloge među vjernicima.

Ponekad, zbog važnosti postizanja mira, islam čak dozvoljava korištenje laži. Iako je laž obično jedan od najvećih grijeha, u situaciji kada je cilj pomirenje, dozvoljeno je reći ono što je potrebno da bi se postigla harmonična atmosfera. Ova izuzetna situacija naglašava koliko je važno pomiriti zavađene, jer to doprinosi čišćenju srca od mržnje, ljubomore i netrpeljivosti.

Nagrada za mirenje

Mirenje zavađenih donosi velike nagrade, često veće nego druge dobrovoljne ibadete. Ebu Derda’, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Hoćete li da vas obavijestim o djelu koje je bolje i vrijednije od dobrovoljnog posta, namaza i sadake?” Ashabi su odgovorili potvrdno, a Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Pomiriti zavađene, jer svađa upropaštava vjeru.” Ovaj hadis jasno pokazuje da su rezultati pomirenja dublji od onih koji proizlaze iz pojedinačnih ibadeta, jer mir među ljudima doprinosi opštem dobru i jačanju zajednice.

Poslanik, s.a.v.s., dodatno je objasnio vrijednost mirenja govoreći da je svaki čovjek dužan svakodnevno dati sadaku, a mirenje zavađenih je jedan od načina na koji se to može postići. Dakle, mirenje nije samo dobro djelo, već se smatra vrstom sadake koja donosi posebnu nagradu.

Iskrenost i namjera

Kada neko preuzme na sebe zadatak da miri ljude, mora to činiti sa čistom namjerom. Iskrenost je ključna, jer Allah, dž.š., nagrađuje one koji teže Njegovom zadovoljstvu. Poslanik, s.a.v.s., upozorio je na opasnost da šejtan pokvari nečiju namjeru, posebno kada se radi o tako važnom djelu kao što je mirenje. U suri En-Nisa’ jasno je naznačeno da je mirenje zavađenih jedno od najvrijednijih djela, jer Allah kaže: “…ko to čini Allahovo zadovoljstvo tražeći – takvome ćemo nagradu golemu dati.” (En-Nisa’, 114).

Onaj ko se bavi pomirenjem mora biti posebno pažljiv u odabiru trenutka kada će pokušati izmiriti ljude. Najbolje vrijeme je kada su obje strane prisebne i spremne da razmisle o svojim postupcima. To je važno jer u trenutku kada su emocije prejake, pokušaji mirenja mogu biti neuspješni.

Primjeri iz života Poslanika, s.a.v.s.

Sehl ibn Sad prenosi da su se stanovnici Kube jednom prilikom toliko posvađali da su počeli bacati kamenje jedni na druge. Kada je Poslanik, s.a.v.s., čuo za ovu svađu, rekao je svojim ashabima: “Hajdemo tamo da ih izmirimo.” Ovaj događaj pokazuje koliko je mirenje bilo važno u praksi samog Poslanika, s.a.v.s., i kako je on lično intervenisao kada su njegovi sljedbenici bili u sukobu.

Također, Ebu Hurejre, r.a., prenosi hadis koji naglašava važnost mirenja. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Džennetska vrata se otvaraju ponedjeljkom i četvrtkom i praštaju se grijesi svakom onome ko Allahu ne pripisuje druga, osim onog čovjeka koji je u zavadi sa svojim bratom muslimanom. Allah, dž.š., kaže: ‘Ostavite ovu dvojicu dok se ne pomire.’” Ovaj hadis jasno naglašava koliko je štetno ne pomiriti se s nekim, jer čak i dobra djela mogu biti blokirana sve dok se sukob ne riješi.

Prekid rodbinskih veza

Još ozbiljnija situacija nastaje kada zavađeni nisu samo prijatelji ili poznanici, već rodbina. Prekid rodbinskih veza je jedan od najtežih grijeha u islamu, a onaj ko prekida te veze neće ući u Džennet, prema hadisu Poslanika, s.a.v.s. Stoga, mirenje unutar porodice je posebno važno, jer prekid rodbinskih odnosa ne samo da narušava porodične veze, već i uništava širu zajednicu.

Zaključak

Mirenje zavađenih je djelo koje je od izuzetne važnosti u islamu. To nije samo čin kojim se obnavljaju međuljudski odnosi, već i djelo koje donosi ogromne nagrade. Ono jača zajednicu, unosi mir i harmoniju među ljude, te čisti srca od negativnih osjećanja. Kao što nam hadis prenosi, pomirenje je čak važnije od mnogih drugih ibadeta, jer doprinosi općem dobru, čineći društvo snažnijim i sretnijim. Onaj ko se posveti mirenju zavađenih čini djelo vrijedno ne samo u ovom životu, već i na Ahiretu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here