Ljeto 2023. donijelo je tragičan događaj u malom gradu Bratuncu, gdje je povratnik Osman Mehanović bio brutalno pretučen. Ovaj događaj, obilježen nasiljem i prijetnjama, postao je simbol sveprisutnog problema povratnika u mjestima gdje su njihove zajednice stradale u ratu. Iako bi očekivali da će pravosudni sistem reagirati, ovaj slučaj pokazao je sasvim suprotnu stranu pravde, što je izazvalo šok i nevjericu kod mnogih.

Mehanović je nakon napada dao izjavu u kojoj je naveo jezive prijetnje jednog od napadača, koji je tokom batinanja izgovorio rečenicu koja podsjeća na najgore dane rata: “Hoćeš da te zakoljemo, kao što smo vas u Srebrenici klali?”. Ova prijetnja nije bila samo verbalno nasilje, već otvoreno evociranje genocida i zločina koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine. To je jasno pokazalo da među napadačima vlada duboko ukorijenjena mržnja i nacionalizam, što dodatno podiže ozbiljnost cijelog incidenta.

Do danas, slučaj nije riješen kako bi se očekivalo. Umjesto da napadači budu privedeni pravdi, sistem se okrenuo protiv same žrtve. Okružno tužilaštvo u Bijeljini i nadležna tužiteljica ostali su dugo tihi, a počinitelji su brzo identifikovani kao maloljetnici, što je postupak prebacilo na Okružno javno tužilaštvo. Međutim, i tamo se dogodilo – ništa.

Uprkos tome što je slučaj jasan i može se kvalificirati kao krivično djelo nasilničkog ponašanja, uz izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, pravosudni sistem je zakazao. Umjesto procesuiranja napadača, dogodilo se nešto nevjerovatno: formiran je poseban predmet protiv Osmana Mehanovića. Dakle, umjesto da bude prepoznat kao žrtva brutalnog napada, on je optužen. Tužilaštvo u Bijeljini naglasilo je kako postoje osnove sumnje da je Mehanović počinio krivično djelo – tjelesna povreda nad maloljetnim licima.

Njegov advokat, Mustafa Alić, odmah je reagirao i izjavio za medije da je takav postupak pravno nemoguć. On je naglasio da je svima jasno, čak i onima bez pravničkog znanja, da žrtva ne može biti optužena za odbranu od napada. Ova situacija pokazuje apsurdnost i besmislenost pravnog procesa u kojem je Mehanović osumnjičen jer se branio.

Situacija u kojoj žrtva postaje osumnjičena, a napadači ostaju nekažnjeni, pokazuje ozbiljne manjkavosti sistema. Umjesto da bude zaštićen, Osman Mehanović mora se braniti pred zakonom koji bi trebao štititi njega. Njegov advokat je već ranije upozorio da, ukoliko slučaj potraje, možemo očekivati da će Osman biti suđen zato što je pretučen.

Razrada slučaja

Da bi cijela priča bila još bizarnija, napadači na Mehanovića, maloljetnici, godinama su ostali nekažnjeni. Proces protiv njih započeo je tek godinu dana nakon napada, i to nakon što je tužiteljica dobila disciplinsku prijavu zbog sporosti u radu. Disciplinska prijava je, na neki način, postala ključni faktor zbog kojeg je konačno započeta istraga protiv Mehanovića.

U ovom trenutku, situacija izgleda ovako:

  • Napadači su i dalje na slobodi, dok se žrtva suočava s optužbama.
  • Pravosudni sistem RS-a pokazuje očite slabosti, s neadekvatnim procesuiranjem počinitelja.
  • Nacionalistička mržnja koja je izvorno uzrokovala napad, i dalje dominira, podržana zakonima koji ne štite žrtve.

Cijeli slučaj ogoljava istinsku stvarnost povratnika u RS-u, gdje su oni često meta nasilja i diskriminacije. Dok napadači slobodno hodaju, Osman Mehanović je pozvan na saslušanje u Policijsku stanicu Bratunac, gdje je označen kao osumnjičeni. Time se postavlja apsurdna slika u kojoj je žrtva pretučena, ali sada odgovara kao počinitelj. Njegov advokat jasno je izjavio da se ovdje ne radi o pravu, već o nečemu mnogo dubljem – političkom naumu da se žrtve poput Osmana obeshrabre u povratku na svoja ognjišta.

Ova priča, nažalost, nije samo individualni slučaj. Naprotiv, ona je simbol dubljeg problema u društvu gdje ratni zločinci i njihova ideologija dominiraju, čak i u obrazovnom sistemu. U entitetu u kojem se ratni zločini slave, napadači na Mehanovića, iako maloljetni, odrastaju u atmosferi koja glorificira zločine počinjene tokom rata. Njihove prijetnje poput “Hoćeš da te zakoljemo, kao što smo vas u Srebrenici klali?” ne dolaze iz vakuuma, već iz sistema koji zločince proglašava herojima.

Zaključak

Na kraju, pitanje je šta ovo sve znači za povratnike poput Osman Mehanovića. Njegov slučaj, u kojem žrtva postaje napadač, a napadači ostaju nekažnjeni, predstavlja simbol nepravde koja vlada u entitetu Republika Srpska. Dok Dodik i drugi političari svakodnevno negiraju genocid i ismijavaju žrtve rata, povratnici se bore sa stvarnim prijetnjama i nasiljem.

Mehanović je postao kriv samo zato što je Bošnjak i što se branio. Sistem ga ne štiti, već ga dodatno ugrožava, pokazujući duboko ukorijenjene probleme unutar pravnog sistema u RS-u. Na sramotu svih nas, ovaj slučaj se nastavlja razvijati, a Mehanović ostaje simbol borbe protiv nepravde i sistema koji žrtve pretvara u krivce. Nažalost, slučajevi poput njegovog pokazuju da je pravda u ovim prostorima i dalje daleka i gotovo nedostižna

IZVOR: Dragan Bursać/AL JAZEERA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here