Poštovani roditelji, želim s vama podijeliti važnu poruku: oko mekteba nema kompromisa. Bez obzira na sve akademske i obrazovne uspjehe koje čovjek može postići, ljubav prema vjeri, džamiji i zajednici često se razvija u najranijim godinama kroz mekteb, koji djeca pohađaju.

Moje obrazovanje je bogato i raznovrsno, ali ništa nije ostavilo tako dubok trag kao mekteb. Da bih vam to pokazao, evo nekoliko crtica iz mog obrazovnog puta:

  • Doktorirao sam na Zejtuni u Tunisu.
  • Magistrirao na Univerzitetu Kur’ani Kerima u Sudanu.
  • Diplomirao na Al-Azharu u Kairu.
  • Završio Karađoz-begovu medresu.

Ipak, nijedna od ovih institucija nije usadila ljubav i vezanost prema džamiji u mom srcu na način na koji je to učinio mekteb koji sam pohađao kao dijete. Sve ove diplome i akademski uspjesi su dragocjeni, ali ono što mekteb nudi je neprocjenjivo – to je temelj koji gradi karakter, vjeru i duhovni odnos s Bogom.

Zato, dragi roditelji, potičem vas da šaljete svoju djecu u mekteb. Ne radi se samo o učenju vjerskih obaveza, već o izgradnji veze sa džamijom i zajednicom koja će im trajati cijeli život. U mektebu se usađuje ljubav prema Allahu, prema našoj vjeri i prema životnim vrijednostima koje će ih pratiti kroz sve životne izazove.

P.S. Molim Allaha da mi podari skromnost, ali sve što sam naveo ima za cilj da vas podstakne da ne zanemarujete važnost mekteba piše Dževad Gološ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here