Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), iznio je niz tvrdnji u kojima optužuje pravosudne institucije Bosne i Hercegovine za političke manipulacije i uplitanje stranih faktora, posebno ukazujući na stranku SDA i njenog lidera, Bakira Izetbegovića. Prema Dodiku, Sud i Tužilaštvo BiH ne funkcioniraju kao istinske institucije Bosne i Hercegovine, već kao produžene ruke međunarodnih interesa, prvenstveno američkih, u kojima bošnjački kadar iz SDA, kako kaže, godinama koristi svoj utjecaj za političke obračune.

Dodik je posebno naglasio da je aktuelni sudski proces protiv njega, kako on tvrdi, direktno pod kontrolom Bakira Izetbegovića i njegovih “poslušnika” u pravosudnom sistemu. Ističe da je ovaj proces namješten, te da je Izetbegovićeva izjava o tome kako će sudski postupak rezultirati njegovom osudom jasan znak da je presuda već donesena. “Izjava da ‘proces ide u tom smjeru da budem osuđen’ neposredno prije ročišta jasno ukazuje na to ko stvarno upravlja ovim procesom”, rekao je Dodik, aludirajući na to da su svi postupci iscenirani.

U svojim izjavama, Dodik je optužio Izetbegovića za korištenje pravosuđa kao oruđa za političke obračune sa Srbima, navodeći da je cijeli sistem pravosuđa u BiH pod utjecajem SDA kadrova, koji su, prema njemu, usmjereni na oslabljivanje pozicije Republike Srpske. Kroz godine, Dodik tvrdi da su se kontinuirano iznosile lažne optužbe protiv Srba, često uz posredstvo Osmana Mehmedagića, a u procese su uključeni i pojedinci bez potrebnih kvalifikacija. Ove optužbe, kako kaže, nisu dovele do konkretnih rezultata, te ne postoje dokazi koji bi opravdali pokretanje procesa.

Dodik dalje objašnjava da je međunarodna zajednica duboko upletena u ove procese, što, prema njegovim riječima, pokazuje da je Izetbegović otvoreno priznao uspjeh njihovih manipulacija zbog strane podrške. Dodik smatra da su strani faktori, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, pružili podršku SDA-u u ovim politički motiviranim procesima, te da je cijeli pravosudni sistem u BiH korumpiran i pod kontrolom političkih aktera.

Dodik je također istaknuo da pravosuđe u BiH funkcionira prema starom komunističkom modelu, prema kojem su najviši politički lideri ti koji donose konačne odluke. Prema njegovim riječima, Bakir Izetbegović direktno upravlja ovim procesima i odlučuje o tome koje se optužbe trebaju podnijeti i kako se pravosudni sistem treba koristiti za političke ciljeve. Ovaj model, prema Dodiku, nije usmjeren na traženje pravde, već na slabljenje Republike Srpske i njenog utjecaja unutar Bosne i Hercegovine.

Dodik je posebno naglasio nekoliko ključnih tačaka koje, prema njemu, dokazuju da je riječ o politički motiviranim procesima:

  • Sud i Tužilaštvo BiH nisu istinske institucije Bosne i Hercegovine, već institucije pod kontrolom stranih sila.
  • SDA kadar već godinama koristi svoju moć u ovim institucijama za političke obračune.
  • Lažne optužbe protiv Srba, koje su kreirane bez konkretnih dokaza, postale su uobičajena praksa.
  • Međunarodna zajednica podržava ove procese, što, prema Dodiku, pokazuje da je riječ o nelegitimnim radnjama usmjerenim na slabljenje Republike Srpske.

Dodik tvrdi da je Izetbegovićeva izjava o tome kako pravosuđe funkcionira po starom komunističkom modelu dokaz da su ovi procesi iscenirani i da oni nemaju za cilj pronalaženje pravde, već provođenje političkih ciljeva. Prema njegovom mišljenju, ova priznanja jasno pokazuju da pravosuđe u BiH ne djeluje u skladu sa zakonima, već po direktivama političkih lidera.

Dodik je zaključio svoje izlaganje tvrdnjom da je cijeli proces protiv njega politički motiviran, te da su dokazi izmišljeni kako bi se kreirala slika o njegovoj krivici. Također je istakao da ne postoji nikakvo krivično djelo koje bi opravdalo proces, osim što, prema njegovim riječima, SDA koristi pravosuđe i druge institucije kako bi ostvarila svoje političke ciljeve. On je naveo da je pravda na njegovoj strani, te da će se boriti protiv ovih nepravednih optužbi koje su, kako kaže, rezultat manipulacija.

Na kraju, Dodik je ponovio svoj stav da Sud i Tužilaštvo BiH nisu legitimne institucije Bosne i Hercegovine, već produžene ruke stranih interesa, posebno američkih, te da su pod kontrolom SDA kadrova. Ovi procesi, prema njegovom mišljenju, nemaju za cilj pravdu, već politički obračun sa Srbima i slabljenje Republike Srpske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here