General Jovan Divjak je tokom svog života uživao veliki ugled među Bošnjacima, zbog svoje značajne uloge u odbrani Bosne i Hercegovine. Bio je poštovan zbog svog zalaganja za očuvanje zemlje, a Bošnjaci su uvijek znali da prepoznaju i cijene njegovu predanost. Međutim, u godini pred svoju smrt, general Divjak je šokirao mnoge svojim neprimjerenim izjavama koje su odjeknule u javnosti. Gostujući u emisiji “Centralni dnevnik” na Face TV, iznio je tvrdnju da je pozdrav “selam” jedan od uzroka zbog kojih Bosna i Hercegovina danas nije multietnička i zbog čega se nalazi u teškoj političkoj situaciji.

General Divjak je tom prilikom rekao kako je, prema njegovom mišljenju, podjela Bosne i Hercegovine započela onog trenutka kada je u štabu Armije Bosne i Hercegovine postavljen zahtjev da se pri ulasku u kancelariju mora nazvati “selam”. Navodi da je tokom obilazaka jedinica u Tuzli, Sarajevu i drugim mjestima uvijek pozdravljao sa “pozdrav domovini”, dok je iza njega išao čovjek iz štaba koji je govorio “selam”. Prema njemu, taj trenutak je bio početak raspada ideje multietničnosti Bosne i Hercegovine, što je, po njegovom mišljenju, uzrokovalo današnju političku situaciju.

Teško je razumjeti motive generala Divjaka za ovakvu izjavu, koja direktno kritikuje njegove saborce Bošnjake, s kojima je rame uz rame branio Bosnu i Hercegovinu. Činjenica da je ovako bitnu temu prešutio čitavih dvadeset pet godina, a odlučio je problematizirati u trenutku kada je zemlja suočena s najtežim izazovima, izaziva dodatna pitanja. Zbog čega ovaj problem nije iznio ranije, u godinama nakon rata, kada je bilo prilike da se raspravlja o očuvanju multietničnosti? Umjesto toga, sada, kada su snage koje prijete opstanku Bosne i Hercegovine najaktivnije, generalova izjava dolazi kao šok za mnoge.

Nažalost, njegova izjava djeluje kao vjetar u leđa upravo onim snagama koje žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Antibosanske snage u vidu velikosrpske i velikohrvatske politike već godinama rade na urušavanju ideje jedinstvene i multietničke države. Divjakova tvrdnja daje im izgovor da relativiziraju, pa čak i obezvrijede, časnu borbu Armije Bosne i Hercegovine, čija je primarna misija bila zaštita svih njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost. Bošnjaci, kao i druge patriote, uvijek su bili ponosni na generala Divjaka, ali ovakve izjave duboko razočaravaju.

Svi smo sigurni da general Divjak zna istinu – Bošnjaci i njihov pozdrav “selam” nikada nisu bili destabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini. Oni su, naprotiv, bili okosnica borbe za multietničnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj svi narodi mogu živjeti zajedno u miru. General Divjak je bio dio te borbe, i nema sumnje da je svjestan ko su bili branitelji te ideje, a ko su bili njeni rušitelji. Oni koji su napadali Bosnu i Hercegovinu tada, i danas su spremni da to ponovo učine ukoliko se ukaže prilika.

Nažalost, Divjakova neprimjerena izjava ne samo da iskrivljuje stvarnost o odbrani Bosne i Hercegovine, već izaziva i razočaranje među njegovim saborcima. Oni koji su s njim dijelili rovove i ideale sada se osjećaju povrijeđeno, jer ovakve riječi dolaze u mubarek mjesecu ramazanu, u vremenu kada se građani Bosne i Hercegovine sjećaju ključnih datuma iz perioda odbrane svoje domovine. Umjesto da doprinese očuvanju tog sjećanja, general Divjak je svojim riječima uznemirio i rastužio mnoge.

Ova situacija, iako šokantna, nije iznenadila one koji prate rad Face TV-a i njenog voditelja Senada Hadžifejzovića. Nažalost, Hadžifejzovićeva televizija već dugo izaziva kontroverze svojim pristupom osjetljivim temama koje su od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Njegov izbor gostiju i način na koji vodi emisije često izazivaju burne reakcije, a ovaj slučaj sa generalom Divjakom nije izuzetak.

General Divjak, kao čovjek koji je bio u samom srcu borbe za Bosnu i Hercegovinu, ostavio je neizbrisiv trag u njenoj povijesti. Međutim, njegovi nedavni istupi, posebno tvrdnje o pozdravu “selam” kao faktoru koji je uzrokovao podjele, duboko su razočarali mnoge koji su ga smatrali herojem. Bošnjaci, kao i svi drugi građani Bosne i Hercegovine, i dalje će se zalagati za multietničku i jedinstvenu zemlju, svjesni da su upravo ti ideali omogućili preživljavanje tokom najtežih trenutaka rata. Ako išta, ova situacija nas podsjeća koliko je važno čuvati istinu o borbi koja je vođena za slobodu i pravo na različitost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here