Izbori u Velikoj Kladuši donijeli su veliki preokret na lokalnoj političkoj sceni, čime je prekinuta dugogodišnja vladavina Laburističke stranke Fikreta Abdića. Nakon prebrojavanja glasova, novi načelnik općine postao je Boris Horvat, kandidat probosanske koalicije. Ova koalicija okupljala je više stranaka, uključujući SDA, Našu stranku, DF, SDP, NiP i DNZ-Krajišku stranku, koji su zajedničkim snagama uspjeli osvojiti nešto više od 7.300 glasova. S druge strane, Amir Đogić, kandidat Laburističke stranke, koja je bila predvođena Fikretom Abdićem, dobio je podršku od oko 5.100 glasača.

Ovaj ishod je izazvao različite reakcije u lokalnoj zajednici, što je dodatno pojačano aktivnostima članova Laburističke stranke na društvenim mrežama. Arijan Jelenović, unuk Fikreta Abdića i član stranke, preuzeo je na sebe promociju politike i stavova svog djeda. Njegova uloga u stranci obuhvatala je aktivno promoviranje lika i djela Fikreta Abdića putem videozapisa i objava na društvenim mrežama. U jednom od njegovih posljednjih videozapisa, objavljenom neposredno nakon objave izbornih rezultata, prikazana je scena iz Velike Kladuše, gdje su simpatizeri SDA slavili pobjedu prolazeći ispred sjedišta Laburističke stranke.

U videu koji je postao viralan, Jelenović je prikazao atmosferu s ulica Velike Kladuše nakon prebrojavanja glasova. Automobili su prolazili s istaknutim zastavama Republike Bosne i Hercegovine i SDA, dok su se čuli uzvici tekbira. Vozači su prolazili ispred sjedišta Laburističke stranke, a njihovi su uzvici odražavali pobjedničku euforiju koja je zavladala među pristalicama probosanske koalicije.

Laburistička stranka Fikreta Abdića dugi niz godina imala je snažnu podršku u Velikoj Kladuši. Njihova vladavina počivala je na karizmi Fikreta Abdića, kontroverzne figure iz ratnog perioda – osuđeni ratni zločinac, ali i na čvrstom uporištu koje je stranka imala u lokalnoj zajednici. Međutim, izborni rezultati iznenadili su mnoge, posebno jer je Laburistička stranka izgubila kontrolu nad lokalnom vlašću. Ovaj poraz može se pripisati nekoliko faktora, uključujući promjene u političkom raspoloženju birača, mobilizaciju probosanske koalicije i nezadovoljstvo građana dugogodišnjom vladavinom Laburističke stranke.

Uloga Arijana Jelenovića u ovoj stranci bila je od posebnog značaja u kontekstu modernog političkog marketinga. Njegove aktivnosti na društvenim mrežama bile su usmjerene na promociju politike njegovog djeda i stranke, ali i na održavanje imidža Fikreta Abdića u očima javnosti. Jelenović je kroz razne objave nastojao predstaviti Laburističku stranku kao snagu koja će se boriti za interese Velike Kladuše, ali izborni poraz pokazao je da je podrška ovoj stranci počela slabiti. Uprkos njegovim naporima da privuče pažnju mlađe generacije birača, stranka nije uspjela pridobiti dovoljno glasova za nastavak svoje vladavine.

U videu koji je objavio nakon izbora, Jelenović je jasno izrazio svoje nezadovoljstvo atmosferom u gradu. Uz slavlje pristalica SDA, koje je dokumentovao, postalo je očigledno da su rezultati izbora izazvali snažne emocije kod svih strana. Ova videoobjava izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, od podrške do osuda, te je postala simbolom trenutnih političkih tenzija u Velikoj Kladuši.

S obzirom na rezultate izbora, može se zaključiti da su glasači Velike Kladuše odlučili za promjenu nakon dugog perioda dominacije jedne stranke. Boris Horvat sada preuzima odgovornost vođenja općine u osjetljivom trenutku, s velikim očekivanjima građana koji su glasali za promjenu. Iako će nova vlast vjerovatno donijeti drugačiju političku viziju i pristup, izazovi koji predstoje nisu mali.

Video je od sinoć pregledalo 100.000 ljudi prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here