⚜️DANAS SMO ZIJARETILI HAFIZA ISMETA EF. SPAHIĆA⚜️
Odavno imam želju da obiđem ovog dobrog insana. Prije smo se sretali po čaršiji, oko Begove, u Begovoj džamiji. Danas smo skupa otišli da ga poselamimo i vidimo i popijemo kafu s njim.
Ismet Spahić je rođen 1940. godine u mjestu Puhovac pokraj Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1959. godine. Ekonomiju je završio u Zagrebu 1968. godine. Studij je nastavio u Beogradu. Imamsku dužnost je započeo u Visokom 1962. godine. Od 1965. do 1978. godine bio je glavni imam na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko. Muderis u Gazi Husrev-begovoj medresi je bio od 1978. godine. Hafiz je postao 1980. godine.
Prvim imamom i hatibom Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu je imenovan 1985. godine.
Za zamjenika naibu-reisa je izabran 1993. godine. Godine 1998. je izabran za naibu-reisa i na toj se dužnosti zadržao do 2012. godine. Vršitelj dužnosti ravnatelja Gazi Husrev-begove medrese je bio od 1998. godine.
Objavljivao u Preporodu i u drugim islamskim listovima i časopisima. Godine 2000. objavio je knjigu Hutbe
Tokom opsade Sarajeva, 23. augusta 1993. godine u masakru u ulici Halači, u redu za vodu osam građana je ubijeno, a troje ranjeno od minobacačke granate koja je ispaljena sa srpskih položaja. Tog dana ubijeni su tri kćerke (Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić) i unuka Ismeta ef. Spahića. Na dva tri mjeseca prije toga od zločinačke granate ubijena mu je supruga.
Nad njihovim mezarima naibu-reis Ismet ef. Spahić je rekao:
“Mene Allah kuša. Rekao si Hafize da trebamo za Domovinu dati našu krv, pa evo Hafize da i ti vidiš kako je dati krv Šehida. I Elhamdullilah, hvala Allahu da nisam dočekao crn obraz!”
Hvala sinu Hafiza, Muhsinu Spahiću.
Hafizu želimo dobru i zdravu starost i da mu Allah olakša iskušenja Dunjaluka.
AntiDayton pokret

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here